Legalizacija po starom i/ili po novom Zakonu

Zakon o legalizaciji 2011 i 2012Zakon o legalizaciji pripremljen u 2012.upućen je u Saborsku proceduru te se njegovo stupanje na snagu očekuje početkom kolovoza 2012.
Nakon što novi Zakon stupi na snagu, nezavršeni postupci koji su bili započeti po starom Zakonu završiti će se po novom Zakonu iz 2012. ukoliko je to za investitora povoljnije (što će najčešće biti slučaj). Za sada je uglavnom nepoznata nova formula za izračun naknade za legalizaciju.  Uredba o naknadi biti će donesena do trideset dana nakon stupanja na snagu novoga Zakona, a prema najavama izračun će biti jednostavniji, te za određene kategorije objekata još povoljniji.

Datum za podnošenje zahtjeva za legalizaciju biti će produžen do 30. lipnja 2013.  Iznimno za objekte kod kojih je građevinska inspekcija izdala Rješenje za rušenje rok za podnošenje zahtjeva ostaje nepromijenjen, dakle do 31.12.2012.
Konačan tekst Zakona o legalizaciji nakon drugog  Saborskog čitanja

Comments

 1. mark says

  Koliko se čulo neka bi bila kazna sedam puta veča za kuče u obalnom pojasu,Da li se zna jel to znači i za one kuče koje su u građevinskoj zoni ili za sve.

  • admin says

   Poštovanje,

   Uredba o naknadi još nije poznata no prema najavama Ministarstva naknada za kuću van građevinske u odnosu na građevinsku zonu biti će dva puta skuplja. Zaštićeno područje x3, a obalni pojas x7 cijene koliko bi inače naknada iznosila da je kuća u građevnoj zoni van tih osjetljivih područja.

   • Ivica says

    Poštovanje,

    imam pitanje vezano uz gornje pitanje.

    Dakle, po dosadašnjem obračunu, ako je kuća u građevinskom području i unutar pojasa 70m od mora, kazna je bila nekih 30% veća. Sada kažu da će kazna biti 7 puta veća ako se kuća nalazi u obalnom pojasu. E a pitanje je dali se to odnosi i na kuće koje su u građevinskom području , a koje je definirano u obalnom području ili samo na objekte koji su u obalnom području a van građevinskog. Jer nevidim smisao zašto bi netko plaćao 7 puta veću kaznu ako je gradio u građevinskom području koje se nalazi u pojasu 70m od mora, jer JLS je donosila takav prostorni plan. Tu je konkretno riječ o otocima gdje su cijela naselja u pojasu 70m od mora jer su to u PP građevinska područja.

    LP

    • Dizajn etc says

     Poštovanje gospodine Ivica,
     Obzirom da je formula nepoznata teško je komentirati no prema najavama objekt u obalnom pojasu i građevinskom području imati će manju naknadu od objekta u obalnom pojasu i području koje nije građevinsko.
     lp

 2. petar says

  Dali se može sad legalizirati po novom zakonu ,ako ne kada će to biti moguće.HVALA NA ODGOVORU

  • admin says

   Poštovanje gospodine Petar,
   Zakon će stupiti na snagu vrlo vjerojatno u sljedećih mjesec dana, no vi već sada možete započeti sa procedurom i izradom doumentacije koja će biti tretirana po novom povoljnijem zakonu.
   lp

 3. Krešimir says

  Postovanje,

  Imam jedno pitanje vezano za legalizaciju pomoćnog objekta (garaze). Naime, kupio sam kuću koja je imala u dvorištu i staru ruševnu garažu/staju. Ta građevina je napravljena prije 1968. I ucrtana je u katastar, dakle po pravilniku ona je legalna. Ja sam garažu srusio i napravio novu u istim gabaritima (čak i manjim), ali ne na istom mjestu nego nekoliko metara dalje. I dalje je sve unutar građevinskog zemljišta, odmaknuta 5m od ceste, 3m od ograde.

  Pitanje je – moram li ja ista dodatno legalizirati sto se tiče te garaze? Inače, nalazim se u zg županiji, ali van grada, na selu, a moja parcela je 1500 kvadrata tako da nikom ne smetam.

  Hvalana odgovoru,
  K

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Krešimir,
   Obzirom da se radi ipak o novome objektu, a ne adaptaciji starog, osim toga objekt je i drugačiji te je uz to još i pomaknut, svakako bi ga bilo potrebno i poželjno legalizirati. Ukoliko se radi o manje od 50m2 tlocrtne površine, po novome Zakonu legalizacija će biti prilično jednostavna, a što je sve potrebno možete pročitati pod Legalizacija pomoćnog objekta.

 4. josipa says

  ja ovo nista ne kuzim…zivim u pirinovoj u jelkovcu,sesvete,u kuci sagradjenoj 1989. koja se sastoji od prizemlja i visokog potkrovlja ,dimenzije 9 x 7 metara,dok je dvoriste nekih 13 x 30/40 (ne znam tocno,mama zna)…mozete li mi objasnit sto bih ustvari trebala znat????? unaprijed hvala