Novosti oko Zakona za legalizaciju u 2012.

Nacrt novog zakona za legalizaciju bespravnih objekata u Hrvatskoj, predstavljen je dana 02.04. 2012. u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja čime je započeta javna rasprava oko izmjene Zakona, a sve u svrhu pojednostavljenja budućih  postupaka legalizacije objekata uz zadržavanje načela pravednosti.
Osnove izmjene Zakona odnose se na isključivanje posebnih uvjeta iz postupka legalizacije, mogućnosti plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa nakon dobijanja Rješenja o izvedenom stanju, produženje roka za podnošenje zahtjeva do 30. lipnja 2013., te mogućnosti legalizacije u obalnom pojasu do 70m (bez obaveze stanovanja), na poljoprivrednim zemljištima P1 i P2 i na površinama gospodarske i zaštitne šume, te šuma sa posebnom namjenom.
Postupak legalizacije bespravne gradnje biti će različit ovisno o stupnju zahtjevnosti objekta. Objekti su tako podijeljeni u četiri kategorije:

 • Zahtjevna zgrada ( iznad 400m², odnosno preko 1000m² za objekte poljoprivredne namjene)
 • Manje zahtjevna zgrada (do 400m² i do 1000m² za poljoprivredne objekte)
 • Jednostavna zgrada – čija građevinska bruto površina nije veća od  100m²
 • Pomoćna zgrada – pomoćna zgrada u funkciji osnovne (zakonite) zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50m²

U prilogu se nalazi Sažetak prijedloga Zakona za legalizaciju 2012.
Link na video cijele konferencije

Comments

 1. Esma says

  Poštovani,
  U staroj zgradi u Sisku, u kojoj su se nalazila 4 stana u prizemlju, te veliki zajednički tavan, napravili smo stan u potkrovlju, iznad stana u našem vlasništvu ( to su učinili i ostali vlasnici stanova). Na ovoj adresi smo prijavljeni prije datuma navedenog za legalizaciju. Obtirom da smo radili i neke preinake krovišta ( izrezana lođa i jedna podignuta strana) molim Vas za savjet kojim putem krenuti ka legalizaciji. Što je sa etažiranjem ( obzirom da je tavan zajednički prostor) ? Da li to dolazi na kraju, nakon legalizacije objekta?

  Unaprijed hvala,
  Lijep pozdrav!

  • admin says

   Poštovanje gospođo Esma,

   Obzirom da je u vašoj zgradi bilo promjena volumena i namjene isto je potrebno legalizirati. U postupku izrade nove tehničke dokumentacije, prikazati će se dio koji je legalan po dozvoli i sadašnje stanje kako bi se prikazale promjene. Doprinose prema državi i lok. samoupravi ćete plaćati samo za nelegalan, nadodani dio. Etažiranje možete raditi tek nakon legalizacije. Prvi korak dakle potražiti neki arhitektonski ili geodetski ured u Sisku koji je upućen u Zakon i postupak, donijeti im podatke o objektu (veličina, br. kat. čestice, opis itd) i na osnovu toga dobiti ćete informaciju što je potrebno napraviti i koji su troškovi.
   lijepi pozdrav

 2. ivan says

  Poštovani, prema novom zakonu koji uskoro nastupa za manje zahtjevne građevine potrebna je snimka izvedenog stanja , zanima me kakva je razlika između prije potrebne “arhitektonske snimke izvedenog stanja ” i sadašnje “snimke izvedenog stanja” ? tko ovu novu može izraditi , te dali bi trebala ista biti nešto jeftinija od predhodne?

  • admin says

   Poštovanje gospodine Karlić,
   Razlike su minimalne i odnose se uglavnom na neke tehnikalije i parametre u opisu same zgrade. U pogledu opsega arhitektonskog dijela posla uglavnom ostaje sve manje više isto što znači da će troškovi i cijena za taj dio posla načelno ostati nepromijenjeni. Navedeno se odnosi poglavito za zgrade preko 400m2 i dobrim dijelom do 400m2. Ipak zahtjevi su dosta smanjeni za objekte do 100m2 te pogotovo pomoćne objekte uz već postojeći zakonit objekt, o čemu ćemo vjerojatno pisati uskoro.
   lijepi pozdrav

 3. Franic Antonija says

  Postovani, zelja mi je objekat na Viru legalizirati, djeca su mi ga nasljedila 2009 godine od pokojnog oca tj. mog biveg supruga, 2010 do 2011 radjenja ne ostavinska rasprava, djeca su upisana na zemljistu kao vlasnici, kuca je sagradjenja 2005 godine, onda smo bili Austrijski drzavljani i nije bilo moguce predati za legalizaciju jer Hrvatska onda nije imala reciprocitet sa Pokrajinom Vorarlberg iz Austrije, te nije bilo mogucnosti ista uraditi, ja sam u ime svoje djece predala sve potrebne papire da bih objekat legalizirala, godisnje placamo sve dazbine koje nam opcina Vir dostavlja, arhitekta je odradio svoj dio posla, kao i geodet i papiri se nalaze na Zupaniji zadarskoj, imam informaciju da ce veoma brzo biti u radu, moje je pitanje sljedece, prije dobrih 6 mjeseci dobila sam pismeni email do opcine Vir tj. od gospodina Drazena Zepine da je komunalni doprinos 70 kuna po kubnom metru, da bi proslii mjesec dobila ponovo informaciju da je sada komunalni doprinos 100 kuna po kubnom metru, pa da li je to moguce da taj covjek gosp. Kapovic preko noci donese novi zakon i jednostavno u ovakvoj recesiji jednostavno 40% poskupljuje cijenu, on je jednostavno pojedine dijelove Vira uvrstio u nekakve kategorije koje ni priblizno nisu iste a pripadaju jednoj zoni, ko kontrolira rad takvih lokalnih samouprava, ja moram da legaliziram jer nemam struje i prinudjena sam da sto u kracem roku legaliziram objekt ali kako kad uvijek cijene nisu sigurne, a iskreno receno i bojim se dati novac lokalnoj samoupravi platiti novac a nedobiti nista, da li ima popusta za nas koji bih odmah platili ali iskreno receno meni mi bilo radije platiti drzavi a ne opcini.

  • admin says

   Poštovanje gospođo Antonija,

   Mi kao arhitektonski ured koji radi potrebnu dokumentaciju za građenje i legalizaciju nemamo utjecaj na formiranje cijene komunalnog doprinosa, no ono što vam možemo reći je da će se isti obračunavati prema Odluci o komunalnom doprinosu koja će biti na snazi prilikom donošenja Rješenja o izvedenom stanju (legalizaciji). Ono što je olakotno prema novom zakonu je da uplata komunalnog doprinosa nije uvjet za legalizaciju i moći će se platiti naknadno u ratama i uz poček od godinu dana. Za popuste treba provjeriti u samoj Odluci o komunalnom doprinosu za vašu sredinu. Načelno se daje popust za jednokratno plaćanje (npr. 10-25% u gradu Zagrebu), a postoje i drugi popusti ovisno o sredini.
   lijepi pozdrav

 4. Očasić Vesna says

  Poštovani
  Naša zgrada je sagrađena po građevinskoj dozvoli 1996,uknjižena , etažirana , ne vodi se nikakav inspekcijski postupak , ali nema uporabnu dozvolu. Tada je nismo zatražili.Iz istog razloga ne možemo prodati stan ni podignuti kredit ( kuća ima 10 stanova).Do sada smo normalno dobivali vlasničke listove i banke su se mogle uknjižiti na hipoteku.
  Tražili smo uvjerenje o uporabnoj dozvoli koje nismo mogli dobiti jer se radi o minimalnim odstupanjima u odnosu na građevinsku dozvolu ( balkoni ).
  Recite nam molim Vas što nam je činiti. Cijela zgrada je legalna sa svim atestima , uplanjena , etažirana
  do sada smo svi vlasnici raspolagali sa svojim stanom , a sada se tretiramo kao kuća koja je bespravno sagrađena.

  • admin says

   Poštovanje gospođo Vesna,

   Do prije malo više od mjesec dana u Zakonu u prostornom uređenju i građenju postojala je odredba koja građevine ranije upisane u zemljišne knjige bez uporabne dozvole ili bez potvrde da se za istu zbog godinje građenja (npr. 1968) ne izdaje akt za uporabu, smatra da su izgrađene bez akta za građenje.
   Zbog činjenice da je veliki postotak zgrada još uvijek bez uporabne dozvole, navedena odredba bila je blokirala tržište nekretnina te ja koncem travnja 2012. suspendirana.
   Obzirom da kod vas postoji odstupanje od dozvole i projekta uporabna dozvola se sada ne može dobiti osim postojećom legalizacijom. Dakle potrebno je napraviti novu tehničku dokumentaciju koja će biti u skladu sa stvarnim izvedenim stanjem. Samom legalizacijom imati će te automatski i akt za uporabu. Komunalni, vodni doprinos i naknada za legalizaciju plaćaju se samo za dio van gabarita dozvole.
   Ranije navedena odredba o nezakonitosti objekta bez uporabne dozvole može se vrlo lako reaktivirati u Zakonu kada prođe rok za legalizaciju.
   lijepi pozdrav

 5. josip says

  Poštovani supruga i ja smo kupili kuću u Slavoniji koja je građena 1978 i za istu dobivena građ. dozvola 4.5×10 s tim da su bivši vlasnici napravili temelje 8×10 a sagradili 8×6, sad bih supruga i ja na te temelje nadogradili još dvije prostorije . Sad nas zanima dali možemo tu razliku kvadrature kuće legalizirati u sklopu s temeljima pa nadograditi da nam kuća bude cjelokupna kako trebamo ali nas pati jer ima svakakvih informacija da ne možemo pratiti postojeći objekat jer je on 78.god. građen na 60 od međe a mi ne bih htjeli se nikuda pomicati itd. Hvala unaprijed i lijep pozdrav

  • admin says

   Poštovanje gospodine Josip,
   Možete postojeći objekt legalizirati bez obzira na manju udaljenost od međe obzirom da postojeći Zakon dozvoljava legalizaciju mimo parametara prostornog plana. Nadogradnja je moguća tek nakon legalizacije uz odgovarajuću dozvolu u skladu sa prostornim planom. Eventualno nezavršena kuća može se dovršiti u postojećim gabaritima bez dodatnih dozvola na način da se stavi fasada i krov bez nadozida.
   lijepi pozdrav

   • josip says

    Poštovani ja bih legalizirao sve i kuću i temelje da bude sve uredno, pa me zanima dali je moguće legalizirati temelje, pa onda na iste sagraditi? i još jedno pitanje dali ja mogu graditi na ovim temeljima što je izdana građ. dozvola jel negdje sam pročitao da dozvola vrijedi ako su najmanje grubi radovi napravljeni(temelji). Hvala unaprijed

    • admin says

     Poštovanje,
     Temelji kao takvi se ne mogu legalizirati već se legalizirati može samo ono što ima volumen (temelji + zidovi sa stropom). Dozvola još vrijedi ukoliko je prijavljen početak radova.
     lp

     • josip says

      Hvala na odgovoru, sad vas molim da mi objasnite što ovo znači jer to sam pronašao na internetu; svi građevinski i drugi radovi te ako se koristi ili se može koristiti ili
      svi grubi konstruktivni građevinski radovi (temelji, zidovi, odnosno stupovi s gredama i stropovi) sa ili bez krovišta i ako su u pogledu namjene, veličine i smještaja na čestici izgrađeni u skladu s prostornim planom koji važi na dan stupanja na snagu ovoga Zakona. I još nešto trećina kuće ima dozvolu, trećina nadograđena prije 21.06.2011 i trećina uslikani temelji ali sagrađeno poslje 21.06.2011. Molim vas od kuda krenuti? hvala unaprijed

 6. admin says

  Poštovanje gospodine Josip,

  Prostorni plan i stupanj izgrađenosti bili su bitni po starom zakonu. Po novome nezavršene zgrade koje su i van građevinskih zona moći će se legalizirati, pod uvjetom da imaju izvedene grube radove (temelji+zidovi+strop).
  Više o tome pisati ćemo uskoro. Sve što nije zabilježeno na ortofoto karti čije je snimanje započeto 21.06.2011. neće se moći legalizirati. Eventualne nadogradnje nakon toga datuma morati će se ukloniti da bi se ostatak mogao legalizirati. Čak i ako su temelji bili postavljeni prije 21.06.
  lp

  • josip says

   Pa jel nije u zakonu bilo da će se moći i temelji legalizirati jel najgore je to što sam ja to kupio u 10 mj prošle godine i sad je to tako kako je. hvala unaprijed

 7. Barbara says

  Poštovani,

  mi smo kraj godine kupili stan na moru u zgradi sagrađeni 1969, koja naravno nema uporabne dozvole i sad se ne možemo upisati.
  Naš odvjetnik je več 2 puta podigao žalbu ali je uvjek bio odbijen.
  Dali mi možete reči, da li če se sad zakon mjenjati i kad bi se mogli upisati kao vlasnici.
  Puno vam hvala
  Barbara

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospođo Barbara,
   Bilo je perioda u prošlosti kada se nije izdavala uporabna dozvola kao danas već je taj status objekt imao kada je bio izrađen u skladu sa odgovarajućom dozvolom za građenje. Nedostatak Uporabne dozvole na novijim objektima, a i sama nelegalnost objekata općenito javlja se kada izvedeno stanje nije usklađeno sa tehničkom dokumentacijomi,a to je danas svakako potrebno i poželjno legalizirati.
   Upis vlasništva nema povezanosti sa legalnošću objekta ili uporabnom dozvolom.
   lp

 8. Vinko says

  Poštovani,
  Imam sagrađen objekat površine 220 m2. Podnio sam zahtjev za upotrebnu dozvolu 2007. godine i priložio sva tražena dokumenta:
  – geodetski snimak;
  – arhitektonski projekat izvedenog stanja u tri primjerka;
  – mišljenje ovlaštenog arhitekte o kvalitetu izvedenih radova;
  – kopiju građevinske dozvole po kojoj je objekat rađen;
  Po starom zakonu nisam dobio upotrebnu dozvolu zbog međa sa susjedima.
  Kako bi izvršio legalizaciju objekta zanima me sljedeće:
  1. mogu li koristi postojeći geodetski snimak urađen srpnja 2007. ako nije ništa mijenjano (građeno) od prethodnog snimka?
  2. mogu li koristiti postojeći poprojekat izvedenog stanja?
  3. kako objekat spada u skupinu manje zahtjevnih zgrada, jesu li potrebne izjave ovlaštenih inžinjera za stabilnost i otpornost.
  hvala unaprijed,

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Vinko,

   Ključno je da je navedena dokumentacija napravljena točno u skladu sa zahtjevima i parametrima koje je postavio sadašnji Zakon. Za manje zahtjevne zgrade (do 400m2) statika više neće biti potrebna.
   lp

 9. Igor says

  Postovani, imam par pitanja za vas. Posjedujem kucu u rijeci. Kuca je p+1 oko 200 kvadrata stambene povrsine. Imam kompletne papire od kuce, ali mi sa jedne strane ulazne stepenice izlaze iz idejnog projekta negdje oko 5,6 kvadrata. Dok je sa druge strane kuce prislonjena garaza koja je samo katastarski upisana . Njena povrsina je negdje oko 40 kvadrata . E sad vas molim da mi kazete koji su mi koraci potrebni da te dvije stvari legaliziram. I da mi kica bude “cista”.

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Igor,
   Ukratko sva odstupanja od projektne dokumentacije i dozvole potrebno je ozakoniti tako da se arhitektonske snimke naprave u skladu sa izvedenim stanjem. Kuća se može legalizirati zajedno sa garažom kao manje zahtjevna zgrada (do 400m2). Geodetske snimke izvedenog stanja rade se kada se evidencija u katastru ne poklapa sa izvedenim stanjem. U suprotno zahtjevu se prilažu kopije katastasrkog plana.
   Dakle za početak (obzirom da mi ne pokrivamo Rijeku), potrebno je naći ured ovlaštenog arhitekta ili inž. građevine i krenuti sa izradom dokumentacije. Iako se dokumentacija radi za sve, doprinosi se kasnije plaćaju samo za nadograđene dijelove.
   lp

 10. Ivan D. Lulic says

  Postovani,
  u vlasnistvu sam bespravno izgradjenog objekta u podrucju unutar 70m od obalne linije. Objekat je manji od 100m, koristen je za stanovanje, izgradjen ranih 80-in i ucrtan je u zemljisnoj knjizi.
  Interesira me koliko u praksi traje legalizacija sa obzirom na opcu sporost u funkcioniranju javnih sluzbi u RH. Nadalje me interesira, da li ovakav bespravni objekat smijem porusiti, sa namjerom da u najkracem mogucem roku izgradim novi, kvalitetniji naravno postujuci sadasnje gabarite.
  Pozdrav Ivan

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Lulić,
   Legalizacija je po prošlogodišnjem složenijem Zakonu trajala načelno oko šest mjeseci. Ipak puno toga ovisi o samoj Općini i obujmu posla. Novi zakon pojednostavljuje postupak no svakako će se povećati i broj zahtjeva.
   Preporuka je da u međuvremenu ne dirate ništa dok ne legalizirate postojeće stanje, jer se nova gradnja neće moći legalizirati. Nakon legalizacije možete napraviti adaptaciju tako da ostanete u istim gabaritima.
   lp

 11. ružica says

  Molim vas za odgovor
  živim u kući sa još dva suvlasnika koji imaju svoj obrt a ja svoj dio koristim za življenje. Zemljište oko kuće se vodi kao jedna parcela ali svako od nas ugovorom ima upisamo koliko kome pripada zemljišta. Ali kako to ide njihovo dvorište je njihovo a moje je zajedničko. Prije 16g. sam svoj dio ogradila i posadila živicu jer drukćije se nije moglo. Bilo je puno probleme ali takvo stanje je ostalo punih šesnaest godina. Međutim stari suvlasnici su svoje vlasništvo prodali i došli su novi suvlasnici koji ponovno žele moje dvorište koristiti kao svoje a na parcelaciju ne žele. Oni su isto privatnici i imaju dva ulaza, jedan sa ceste a jedan pravo prolaza po ugovoru koji smo im mi ostavili ali ni sa tim nisu zadovoljni. Mi smo stariji ljudi koji želimo samo mir i koji im u nićemu ne smetamo ali više nemamo snage za boriti se. Molim vas što da ućinimo jer ovakvo stanje je neizdrživo, svaki dan su prijetnje, uništavaju nam i živicu i fizički su nas napali. Molim Vas odgovorite nam. Hvala

  • Dizajn etc says

   Iako navedeno nije naša sfera, možemo vam odgovoriti da se za jasno definiranje vlasništva može napraviti etažni elaborat gdje će se definirati što je čije. Elaborat se temelji na kupoprodajnim ugovorima i drugim odgovarajućim dokumentima koji potvrđuju vlasništvo nad određenim cjelinama. No za to je potrebna suglasnost svih.
   Za zaštitu od prijetnji, uništavanja imovine i nasrtaja nadležna je svakako policija.
   lp

 12. peki says

  Poštovani! Zanima me po novom zakonu o legallizaciji što moram učiniti za legalizaciju nadogradnje. Radi se o prostoru koji ima sve dozvole ali je sagrađen van gabarita 18m2. Zbog tužbe imamo inspekcijsko rješenje za uklanjanje tog viška. Objekt se vodi kao garaža+pomoćna prostorija u jednom komadu ukupne površine 80m2. Na istoj parceli nalazi se osnovna građevina(trokatnica) gdje smo mi suvlasnici prizemlja (90m2) s time da je maleni dio nadograđen bez papira,a za ostalo što se tiče našeg djela su papiri uredni. Može li se garaža legalizirati bez obzira na bespravnu nadogradnju osnovnog objekta koji nije pod inspekcijskim rješenjem i što je potrebno? I ima li bitne razlike kod legalizacije objekta koji je pod inspekcijskim rješenjem?

  • Dizajn etc says

   Poštovanje,
   Razlika je u datumu do kada se mora podnijeti zahtjev. Naime za objekt koji ima Rješenje za uklanjanje zahtjev za legalizaciju se mora podnijeti do konca ove godine, dok za ostale 30.06.2013. Ukoliko su objekti fizički odvojeni mogu se legalizirati i zasebno.
   lp

 13. ivcy says

  A što je sa kućama napravljenim u procesu obnove?! Dakle, napravila ih je država, ali vlasnici nisu rješili ni zemljište ni kuću nakon preuzimanja i obnove. Kako se postupa sa takvim kućama? Koji su koraci u legalizaciji, postoji li neki brži put za upis vlasništva za takve kuće , s obzirom da nisu bespravno sagrađene, država ih je izgradila i financirala, samo vlasnici nisu na vrijeme (u roku od dvije godine koliko vrijedi lokacijska) ishodovali građevinsku.- takvih je kuća jako puno u zadarskom i šibenskom zaleđu.

  • Dizajn etc says

   Poštovanje,

   dozvola sa projektima mora negdje postojati. Ako ne kod vas onda u odjelu za gradieljstvo ili arhivama Općina ili gradova gdje bi trebali potražiti. Ukoliko nema dokumentacije ili se izvedeno stanje ne poklapa sa dokumentacijom zgrada je tada ilegalna, osim ako vam nadležni ured ne izda potvrdu da je odgovarajući akt uništen ili da je nedostupan uslijed prirodne nepogode, ratnih i drugih razaranja, djelovanja ili događaja.
   lp

   • ivcy says

    vlasnici nemaju projekt, projektant ga također nema jer je već prošlo puno godina i nisu ga dužni čuvati- jedino možda arhiva ministarstva Na koji način dođi do njega (projekta)?

 14. Bobach says

  POštovani,
  posjedujem podrum u voćnjaku, dimenzija 8mx5m, koji služi za odlaganje i spremište alata, na čestici 5000m2.
  Podrum je izgrađem cca 1970 godine i pripao mi je po ostavinskoj raspravi. Nisam našao nikakve dokumente; dozvole za gradnju objekta pa me zanima, što sve moram poduzeti za legalilzaciju tog. objekta? Zahvaljujem!

 15. Matkovic Barbara says

  Postovani, sto ako u jedoj kuci sa 5 vlasnika stanova a koju treba legalizirati nisu svi vlasnici suglasni to jest nece placati
  troskove legalizacij, dali postoji zakon da se i oni prisile na legalizaciju.Koliko znam u mome mjestu ima
  vise takvih slucajeva pa bi nam pomogli ako nam mozete savjetovati so nam je ciniti jer mi zelimo
  legalizirati ali naravno ne zelimo i nemozemo placati troskove drugih vlasnika.Unaprijed vam se zahvaljujem

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospođo Barbara,

   Svakako je poželjno da se svi usaglase oko želje da se objekt legalizira, jer se račun za izradu tehničke dokumentacije radi za cijelu zgradu, kao i cijeli posao. Nakon toga zakon definira da se naknada za legalizaciju, te komunalni i vodni doprinos plaćaju prema vlasničkim udjelima tj. veličini stambenih cjelina svakog vlasnika, a što postaje jasno nakon izrade dokumentacije.
   lp

 16. ante says

  Imam kamenu kuću staru više od sto godina, imala je prizemlje i kat, ja sam obnovil krov i usput napravio polukat cca 22,5m2. Kuća je u starom zaseoku 3km od mora, nema okučnice. Imam uredno vlasništvo 1/1, zgrada je upisana u katastru, ali nema tamo ništa konkretno, samo da je to zgrada i tlocrt površine 22m2. Dali ta legalizacija i nas se tiće, u slučaju da da,šta sve bi trebalo platit? Zasad znam da moja zgrada je u kategoriji jednostavna gradjevina, do 100m2.

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Ante,
   Veći dio kuće obzirom da je stariji od 1968 je legalan, no nadogradnju i izlazak iz gabarita toga staroga dijela potrebno je legalizirati. Crta se cijela kuća i prikazuje razlika izmađu starog dijela i naknadno nadograđenog. Doprinose poslije plaćate samo za nadograđeni dio. Ukoliko je do 100m2 (stari + novi dio) tada sve potrebno možete pročitati pod “legalizacija jednostavnog objekta”
   lp