Legalizacija i neka česta pitanja 2. dio

Nakon prvog dijela odgovora na neka česta pitanja čija je objava bila još za donošenja sada aktualnog  Zakona, a obzirom da i dalje postoji veliki broj pitanja na koja je sve teže pojedinačno odgovarati pokušati ćemo ih sažeti u kontekst nekoliko  onih koja se često ponavljaju:

Pitanje 1: Imam kuću od 97 m2 brutto površine sa terasom od 20m2. U koju kategoriju objekata za legalizaciju ulazi moja kuća?
Odgovor: Obzriom da se terasa računa također kao površina, iako u koeficijentu 0.5 za natkrivene i 0,25 za nenatkrivene, navedeni objekt prelazi 100m2 i ulazi u kategoriju manje zahtjevne zgrade (između 100 i 400m2).

Pitanje 2: Na našem legalnom objektu od nekoliko apartmana dodali smo jo jedan mali stančić manji od 50m2. Možemo li ga legalizirati kao pomoćni objekt?
Odgovor:  Da bi objekt bio pomoćni, osim što mora biti u funkciji legalne zgrade i imati ispod 50m2 tlocrtne površine  jedne etaže, treba imati karakteristike zgrade a to je da ima vlastite konstruktivne zidove sa stropom ili krovom.   To su uglavnom garaže, spremišta, drvarnice i slično.
Vaš slučaj se gleda kao nadogradnja i za kategoriju zgrade za legalizaciju se računa osnovni dio + nadogradnja.

Pitanje 3: Imamo malu kućicu na poljoprivrednom zemljištu manju od 40m2. Možemo li ju legalizirati kao pomoćni objekt?
Odgovor: Navedena kućica bi se svrstala ipak u kategoriju jednostavnih zgrada jer ne ispunjava uvjet da je u funkciji osnovne zgrade koja je legalna.

Pitanje 4: Na legalnoj obiteljskoj kući smo zatvorili terasu  i napravili stan. Obzirom da nismo prekoračili tlocrtne gabarite da li je to uopće potrebno legalizirati.
Odgovor: Iako nije bilo promjena u tlocrtu došlo je do promjena volumena, a čime ste i dobili na vrijednosti. Navedeno je svakako potrebno i poželjno legalizirati.

Pitanje 5: Živim u kući, u prizemlju. 4 etaže su, svaka sa posebnim vlasnikom, te potkrovlje koje je u vlasništvu vlasnika etaže na vrhu.
Ta etaža na vrhu sa potkrovljem  je bez građevinske dovole. Vlasnik prvog kata je također preuredio i svoju etažu, bez dozvole.
Ja na svom prizemlju nisam ništa mijenjao, te je sve u redu.
Tražio sam građevinsku dozvolu u uredu za urbanizam, i jedina građevinska koja postoji pokazuje krov iznad moje etaže, prizemlja i ništa više. Dakle gornji dio se očito nije radio sa dozvolama kao što sam ja u početku mislio.
Problem je što ova dva vlasnika iznad mene imaju vlasničke listove, i ucrtano je sve u katastar. Oni ne žele uopće započeti postupak legalizacije jer kažu da nije potrebno.
Mene je sad strah i za moju etažu. Da li oni moraju pokrenuti postupak legalizacije? Ukoliko ne pokrenu, koje su posljedice? Da li sam ja u ikakvoj opasnosti? Da li ja mogu ikako natjerati njih da legaliziraju?
Odgovor: Svakako bi trebalo biti svima u interesu da se zgrada legalizira kako je danas izvedena jer bi na taj način mogli normalno gospodariti svojim vlasničkim cjelinama. Vi bi praktički mogli kao jedan od suvlasnika pokrenuti postupak legalizacije i “gurnuti” na taj način druge u postupak no u praksi bi došlo do problema, ako se svi ne slože jer kod svih treba napraviti izmjeru i referent treba provjeriti stanje i promjene unutar svih cjelina. Na koncu trebalo bi i podijeliti troškove izrade tehničke dokumentacije. Komunalni, vodni doprinos i naknada za legalizaciju plaćaju se razmjerno vlasničkim cjelinama (ili cijelinama koje se koriste), dok vi u vašem slučaju ne bi plaćali ništa obzirom da je vaš dio legalan.

Vlasnički listovi i upisanost u katastar ne dokazuju legalnost objekta već isključivo odgovarajuća dozvola i projekt koji ide uz tu dozvolu. Na nekretninu koja to nema  ne bi naprimjer nikad mogli staviti hipoteku niti ju prodati nekome tko bi ju kupovao na kredit jer bi banka odmah osporila legalnost objekta.

Ukratko u vašem slučaju vjerojatno se rušiti neće, ali se neće moći ni normalno gospodariti nekretninom dok se legalnost nadogradnje ne riješi. Za neke zgrade koje su registrirane kao nelegalne već se plaćaju određene kazne.

Comments

 1. Poštovanje!
  Kako tretirati nadstrešnicu od 5-6 m2 načinjenu iznad ulaza u kuću koja je legalna? Nadstrešnica naime, nema ni etaže ni temelje pa čak ni volumen poput zatvorenog prostora
  Susjed koji stanuje s druge strane parcele (sa strane na kojoj čak i nije ta nadstrešnica) prijavio da mu tobože smeta nadstrešnica, došao inspektor i izdao rješenje o rušenju nadstrešnice :)
  Hvala i pozdrav!

  • Dizajn etc says:

   Poštovanje gospodine Gordan,

   za nadstrešnice do 15m2 nije potrebna dozvola niti Rješenje o uvjetima građenja. Moguće je kod vas u pitanju neki drugi razlog zbog kojeg se traži uklanjanje (eventualno da prelazi česticu)..

   lp

 2. Poštovani ! Na koji način mogu promjeniti “osobu” koja mi sredjuje papire za legalizaciju kuce?Papiri su kod gospodje skoro 20 god, dio se platio jos u markama i to ne mala svota….kako je dosao novi zakon o legalizaciji, pomislili smo da ce nam sada napokon nesto i rijesiti, rok za predaju papira je do kraja godine, ona jos uvijek nije nista predala jer kaze da je u guzvi???Suprug i ja svakih 10 – ak dana posjetimo doticnu al nikad nikakvih novosti, pokusavam se sama informirati na netu ali prekomplicirano je s obzirom da nisam te struke i ne mogu bas pohvatati sve te zakone i izmjene zakona. Hvala!

  • Dizajn etc says:

   Poštovanje gospođo Silvija,

   promijeniti ured je lako samo treba imati na umu da će po svemu sudeći trebati raditi sve ispočetka. Mi konkretno ne možemo stati iza tuđeg posla i staviti pečat na nešto što sami nismo radili, što vjerujemo niti drugi ne rade. Dakle trebalo bi ponovo izaći na izmjeru i početi sa izradom dokumentacije izvedenog stanja objekta kakav danas izgleda. Najmanje bolno bi bilo da se sve završi gdje je započeto ukoliko su se obostrano poštovala plaćanja i rokovi.
   lp

 3. Poštovani,
  Ako sam dobro pročitao, Zakonu o legalizaciji ne sadrži bilo kakve kaznene odredbe. Koje su posljedice za vlasnike objekata koji ne prijave legalizaciju svojih objekata do roka koji je naveden u Zakonu.
  Hvala za odgovor

  • Dizajn etc says:

   Poštovanje gospodine Pavo,
   To je točno, kaznenene odredbe nisu propisane, već zakon propisuje prije svega mogućnosti, uvjete i rokove za ozakonjenje. Što se tiće sankcija, one već postoje od ranije, u vidu rušenja u slučajevima koji se ne mogu ozakoniti, kazne za neke objekte koji su evidentirani, negativne zabilježbe u vlsničkim knjigama. Ukratko iako se brojni objekti vjerojatno neće rušiti, sa nelegalnim objektima biti će vrlo teško formalno gospodariti (nasljeđivanje, kupoprodaja, hipoteka i sl.) što je uostalom i već sada slučaj.
   lp

 4. Poštovani,
  molim vas savjet.
  Da li je moguće prvo legalizirati stambenu zgradu – nadogradnja , pa nakon toga i pomoćni objekt do 50m2 samo uz plačanje naknade ili to moramo rješiti s jednim zahtjevom ( da li onda računamo gbp i obujam za pomoćnu zgradu i na njega plačamo osim naknade i doprinose – što je nepovoljnija varijanta?).
  Puno hvala na odgovoru.Lp

  • Dizajn etc says:

   Poštovanje gospođo Tamara,
   Po našim saznanjima kategorija objekta se gleda prema stanju na datum presjeka za legalizaciju kada su napravljene ortofoto snimke. Drugim riječima ako je tada osnovna zgrada bila legalna, pomoćni objekt do 50m2, se bez dvojbe može legalizirati kao pomoćni.
   Činjenica da je zahtjevu potrebno priložiti akt na temelju kojeg je osnovna zgrada zakonito izgrađena ili drugi dokaz da je zgrada zakonito izgrađena, ide u prilog toj tezi.
   lp

 5. vesna T. says
  24.Oktober 2012 at. 12:47

  Postovana gospodo,
  molim Vas savijet.
  Radi se o obiteljskoj kuci koja je izgradjena prije 30-ak godina nelegalno.Kuca je ostavljena nasljednicima u dva dijela od kojih jedan tamo niti stanuje niti je prijavljen.
  Moja pitanja su:
  – dali prijavljena osoba (sudionik druge polovice) moze sam podnjeti zahtjev za legalizaciju.
  – kako moze nadoknaditi troskove od druge osobe.
  – dali se kuca moze etazirati (razdijeliti) pa da svak svoj dio legalizira.
  – Postoji li neka zakonska odredba kako bi se nadoknadili troskovi od drugog sudionika.
  2008 god. napravljeno je ucrtavanje objekta ali se nije moglo sprovesti jer do tada nije izisao gradjevinski plan za to podrucje.
  – kojim redosljedom treba krenuti da bi se objekat Legalizirao.

  • Poštovanje gospođo Vesna,
   zahtjev može pokrenuti bilo tko od suvlasnika. Troškove komunalnog, vodnog doprinosa i naknade za legalizaciju podnose oba suglasnika sukladno suvlasničkom dijelu ili dijelu koji koriste. Tako je definirano zakonom.
   Zakonom nije definirano tko snosi troškove izrade dokumentacije tako da bi se tu trebali dogovoriti ukoliko je ikako moguće.
   Etažiranje se radi tek na kraju, kada je kuća legalna.
   lp

 6. Poštovani,
  moj djed ima kuću koju je naslijedio od oca u Dalmatinskoj zagori. Kuća je površine od 50m2, sa isto tolikim podrumom u suterenu. Podrum je sa stražnje strane ukopan, a sa prednje ima dva prozora. Unutra je samo pijesak i jedna slavina za potrebe dvorišta.
  Kuća je sagrađena cca 1930 godine, a spaljena je u ratu 1991-1992god kao i cijelo selo. Obnova je 1995 god. na zahtjev djeda obnovila samo zidove i najjednostavniju stolariju. Djed je kroz slijedećih par godina uredio ono najosnovnije da bi mogao tamo boraviti (gruba žbuka na zidovima i kupaonica). Uredno se plaćaju režije za ovaj objekt.

  Mi smo se sada neugodno iznenadili vidjevši na Arkodu da taj dio nije uopće označen niti uknjižen (bar ja to tako laički tumačim). Željeli bismo to riješiti za djeda, pa Vas molim da me uputite što nam je činiti i koju dokumentaciju je potrebno prikupiti.
  Što će biti za platiti i kolike troškove možemo očekivati? Ne znam da li sam iznijela sve bitne činjenice, pa ako imate dodatnih pitanja kako biste imali jasniju sliku, slobodno me kontaktirajte.
  Puno hvala.

  • Poštovanje,

   Vaša kuća obzirom da je građena prije 1968. bila je kao takva legalna, a dokaz o legalnosi je Uvjerenje od katastra da je zgrada evidentirana prije 1968. ili Uvjerenje od odjela za graditeljstvo da je zgrada građena prije 1968. što smo detaljnije opisali pod Zgrade prije 1968.
   Obzirom da je srušena u ratu, vi ste ju prema Zakonu o gradnji i prostornom uređenju smjeli vratiti u prvobitno stanje u istom volumenu bez ikakvih dozvola.
   Iznimno ako ste odstupili od gabarita to bi bilo potrebno i poželjno legalizirati.
   lp

 7. Poštovani
  Sagradio sam kuću prije dvije godine bez ikakvih papira na mijestu stare kuće koja je imala u potpunosti svu potrebnu dokumentaciju, nisam izlazio iz gabarita stare kuće nego sam je čak i malo smanjio tj. malo je i uža i kraća ali je sad visokaprizemnica a stara je bila prizemnica! Zanima me, sada kada pokrenem postupak legaliziranja nove kuće dali ću morati u potpunosti platiti cijelokupnu kubikažu ili kvadraturu nove kuće ili će mi biti umanjena za volumen stare kuće kao da sam nadogradio staru premda sam ovu pravio od temelja! Unaprijed hvala!

  • Poštovanje gospodine Josip,

   na temelju svega što ste naveli svakako bi se trebao priznati volumen kuće prije rekonstrukcije, što bitno umanjuje cijene doprinosa.
   lp

 8. Postovani,
  posjedujem objekat(kuca) koji je sagraden 1952. godine. U katastru je tek 1977. ucrtan crno, a do onda crveno(od 1955). Trebam li za njega Uporabnu dozvolu i kojim postupkom do nje?
  Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

  • Poštovanje gospodine Neno,
   Za objekte prije 1968. ne izdaje se Uporabna dozvola. Oni su legalni ukoliko se od 1968. nisu nadograđivali bez dozvole i mogu se kao takvi slobodno koristiti i biti predmet kupoprodaje bez ograničenja. Ukoliko je objekt nadograđivan, nadogradnju treba legalizirati.
   lijepi pozdrav

 9. Na placu uz legalnu kuću ,na mjestu starih šupa , garaža i svinjca površine cca 50m2 napravio sam kvalitetan objekat: stančić sa garažom cca 60m2. Šta je najbolja opcija legalizacije?

 10. Poštovani/a,
  kako po vašem mišljenju izračunati razliku voluma za komunalni i vodni doprinos kod ilegalne građevine, koja posjeduje neke dozvole od prije u vidu Rješenja iz 50tih god.,te dogradnji iz 60tih i 70tih godina, gdje u Rješenjima piše samo tlocrtna površina ,ali ne i visina građevine, osim da je prizemna građevina? Uz ta Rješenja ne postoje nikakvi nacrti, a u sadašnjoj građevini se ne mogu rekonstruirati te tri faze dozvola i gradnji, a sumnjam da se već pri gradnji odstupalo od spomenutih rješenja u smislu gabarite i oblika građevine.
  Koju visinu uzeti? Negdje sam čula da se u tim slučajevima (kod prijašnjih Rješenja bez određene visine i bez nacrta) za obračun uzima visina od 3,0 m , imate li neka saznanja o tome?

  Zahvaljujem na odgovoru.
  Lp,Tea

  • Poštovanje gospođo Tea,
   Visina od 3m se ne može uzeti kao mjerodavna, a za konkretan slučaj obujam će definirati vaš arhitekt u postupku legalizacije nakon detaljnog uvida u dostupnu dokumentaciju i prema očevidu na terenu. Ukratko za svako dokazivanje mora stajati adekvatno obrazloženje i argumenti.
   lp

 11. Postovani,

  Imam kucu koja nije u skladu s ni jednim parametrom prostorno planske dokumentacije (sve je vece) i svakako bi ju htjela legalizirati ali isto tako bi pristupila rekonstrukciji pokrovlja i jedno postojece vanjsko stubiste zamjenila drugim (sto ne bi povecalo postojece parametre nego bi npr sada krov bio drugog nagiba ili bi se pojavio jos jedan otvor na fasadi). Da li je takva rekonstrukcija moguca posto je kuca veca no sto bi trebala biti i sto sa legalizacijom? Puno hvala na odgovoru!

  Pozdrav!

 12. branka križanić says:

  Poštovani,
  Kako se tretira legalizacija za stambenu građevinu s građevinskom dozvolom, do 100 m2, u funkciji stanovanja, ali izgrađenoj tlocrtno većih dimenzija od projektiranih i katnošću P+potk., umjesto P+1 , sa geodetskom snimkom iz 2008. g.?
  Plaćaju se i tu doprinosi za cijelu kuću ili samo za razliku kvadrature?
  S poštovanjem,
  Branka

  • Poštovanje gospođo Branka,
   Obzirom da je objekt u napravljen mimo parametara dozvole potrebno ga je legalizirati prema odgovarajućoj kategoriji u odnosu na današnje ukupne kvadrate. Komunalni i vodni doprinos će se platiti samo za premašene gabarite dozvole, dok će se naknada za legalizaciju platiti za cijeli volumen obzirom da se ne radi o nadogradnji već o odstupanju od dozvole od početka gradnje. Tako je definiralo samo Ministarstvo.
   lp

 13. Poštovani,
  na mjestu stare staje izgradio sam upola manju sjenicu od 18m2, a na kući sam promjenio krovište kojim sam ujedno i promjenio izgled kuće jer staro krovište je bilo po širini kuće, a novo je po dužini i van gabarita je nadstrešnica od 18m2(9×2) koju smo dobili dužim rogovima. Visina kuće je ostala ista.
  Trebam li legalizirati sjenicu i novo krovište, tj nadstrešnicu?
  Unapri­jed hvala i lijep pozdrav.

  • Poštovanje gospodine Ante,

   sve navedene promjene potrebno je legalizirati: sjenica, krov + nadstrešnica. Inače za vrtne sjenice i nadstrešnice do 15m2 nije potrebna dozvola, dakle ni legalizacija, no kod vas su one ipak većih gabarita.
   lp

 14. Kurtović Dragan says:

  Poštovani,
  Pitanje je vezano za legalizaciju pomoćnih objekata ( dvije garaže ,ostava i dvije konobe ) nadograđenih uz legalanu dvojnu kuću -2 vlasnika.Jedan je vlasnik 44.05 m2,a drugi 28.45m2 površine pomoćnih objekata ili ukupno 72.50m2. Objekti su izgrađeni bez građevinske dozvole 1975.g dok dvojna kuća ima građ.dozvolu (Odobrenje za građenje iz 1975.g.).Kako najpovoljnije izvršiti legalizaciju pomoćnih objekata?Hvala na odgovoru.

  • Poštovanje gospodine Dragan,
   Svaki od suvlasnika može podnijeti zahtjev za svoj pomoćni objekt, a referent ih u postupku može obuhvatiti pod jedan predmet tj. jedno Rješenje, ili naravno da se podnese jedan zahtjev za sve pomoćne objekte. Takav odgovor istaknut je i u Saborskoj raspravi još za donošenja Zakona.
   lp

 15. Ivanko Sever says:

  Lijep pozdrav,
  Suvlasnik sam gr. zemljišta od 460m2 na otoku Viru, na tom zemljištu sadradili smo svaki svoju vikendicu
  ( moja je od 48m2, a od drugog suvlasnika 130m2 ukupne površine) čiji su zidovi spojeni na polovici zemljišta. Ucrtano je kao jedno zemljište sa dva vlasnika,jedna čestica, molim vas, da li je moguće da ja zatražim legalizaciju za svoj dio zemljišta i svoju vikendicu posebno, ili možemo samo i isključivo zajedno tražiti.
  hvala vam.

  • Poštovanje gospodine Ivanko,

   ako su kuće samostalne konstruktivne cjeline, tipa dvojni objekt (vanjski zid na vanjski zid) tada mogu ići odvojeno.

   lp

 16. U kojem slucaju se ne mora raditi snimka izvedenog stanja? Imam kuću 200m2 koja ima građevinsku dozvolu, i podrum koji ju nema (podum ima 60m2) dali ja spadam u kategoriju “Legalizacija objekta do 100m²” i nemoram raditi snimku izvedenog stanja nego samo iskaz površina?

  • Poštovanje gospodine Tomislav,
   Za kategoriju objekta gleda se zbroj legalne kvadrature i nadogradnje, dakle vi ste u kategorji do 400m2, što zahtjeva izradu arhitektonskih snimki.
   lp

  • optimistična says:

   Poštovani,
   kupilia sam kuću (nije useljiva) koja je ucrtana u katastru, tloct 116m2. Bez ikakvih papira prijašnji vlasnik nadogradio je kat i potkrovlje svaki cca 80m2. Također ucrtano prizemlje ima natkrivenu terasu od cca 35m2 isto bez papira. Krenuli smo sa legalizacijom ali smo tek na početku. Budući da se želimo što prije useliti a rješenje o legalizaciji nam je predugo čekati krenuli bismo sa obnovom krova odmah. Krov bi ostao u istim gabaritima kao i prijašnji samo sa sitnim preinakama. Također povećali bismo i sve prozore na kući. 1. Da li bismo kasnije imali problema sa dobivanjem rješenja o legalizaciji? 2. Ispod natkrivene terase u prizemlju nadogradili bismo hodnik od cca 5m2 koji se na avionskim snimkama ne bi uočio. Da li je to moguće? 3. Od prijašnjeg vlasnika nisam dobila nikakve papire o legalnosti prizemlja niti je moguće da ih dobijem. Kako ću dokazati legalnost prizemlja bez papira? Podsjećam da je prizemlje ucrtano u katastru.

   Puno hvala na odgovoru.
   Srdačan pozdrav

   • Poštovanje,

    nikakve preinake dok se ne legalizira postojeće stanje, a za sve drugo (bez ljutnje) trebate pitati svog arhitekta koji vam vodi postupak i kojeg plaćate.
    lp

 17. Molimo Vas ako je moguće da mi preciznije pojasnite Članak 6. stavka 3. podstavka 1. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji glasi :
  3. Nezakonito izgrađena zgrada ne može se ozakoniti ako je izgrađena:
  – na međi sa drugom građevinskom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju
  koje se nalazi na međi ima otvor (prozor, vrata, otvor za prozračivanje, balkon, loggiu i sl) ili
  istak koji prelazi na drugu građevinsku česticu.

  Pitanje:
  1. Da li se taj članak odnosi na sve zgrade koje su građene na međi da se ne mogu legalizirati ,(osim ako se ne otkloni istak ili zatvori prozor ili ventilacija ) ili se to odnosi samo na slučaj kad je susjedna čestica prazna i /ili se planira graditi zgrada pa kod takvih slučajeva se mora postupiti po gore navedenom ?

  2. Ako susjed ne planira graditi zgradu ili je več izgradio zgradu , da li se onda može legalizirati zgrada na međi bez da se zatvaraju otvori ili reže istak krova ?

  3. Što se dešava u slučaju da je zgrada koja se želi legalizirati udaljena 10-20 cm od susjedne međe ? Ona se može legalizirati sa otvorima i istacima ?

  • Poštovanje gospodine Tomislav,
   navedeno se odnosi isključivo na među sa česticom koj je građevinska i to bez obzira je li na susjednoj čestici već nešto izgrađeno ili nije, jer u budućnosti uvijek može doći do promjena.
   Ukoliko postoji odmak od međe otvori se tada toleriraju, jer uostalom nisu na međi.
   lp
   *nadopuna od 29.11. 2012 , Ministarstvo je ipak otvorilo mogućnost zadržavanja otvora ukoliko je čestica već izgrađena. Više pod http://www.legalizacijagradnje.com/otvori-i-istaci-na-medi/

 18. Poš­to­vani,
  namjeravam legalizirati kuću koja ima 3 etaže sveukupne površine do 400 m2 (oko 380). U blizini kuće nalazi se pomoćni objekt (garaža, oko 50 m2) koji se nalazi na odvojenoj parceli. Da li se kod obračunavanja obujma i površina zbrajaju V i GBP obaju objekata? Prema općinskoj odluci objekti do 1300 m3 imaju značajan popust od 80%. Obujam same kuće je blizu 1300 m3, pa zajedno s obujmom garaže prelazi granicu. Razmišljam da legaliziram samo kuću, a garažu eventualno legaliziram odvojeno ili je srušim. Što mi preporučate? Unapri­jed hvala i lijep pozdrav.

  • Poštovanje,
   popust se odnosi vrlo vjerojatno na prvih 1300m3, pa bi bilo dobro to provjeriti. Znači da za sve što prelazi 1300m3 više nema popusta ili je on manji. Svakako provjerite u odluci ili sa nadležnima.
   lp

 19. Poštovani,

  molim Vas za pomoć, vlasnica sam jednog dijela dvojnog objekta na moru, za koji je izdana 1 građevinska dozvola. Naime, kuća je legalno upisana, ali smo nadozidali sobu od 12 m2, pa me interesira kako to legalizirati.
  Moram napomenuti da je vlasnik drugog dijela kuće nadozidao gornji kat ( potkrovlje ) koji je van gabarita građevinske dozvole. S obzirom da nisu rađena 2 zida odn. diletacija moramo legalizirati zajedno, da li u tom slučaju svatko plaća svoje ili snosimo troškove zajedno?

  Unaprijed hvala,
  Martina

  • Poštovanje,
   čini se prema osnovnim informacijama da ćete u zahtvat trebati ići zajedno prema ukupnoj površini (kategoriji) objekta. Doprinosi se određuju prema veličini vlasničkih cjelina ili kako se koriste.
   lp

 20. Pozdrav,
  posjedujem apartman na moru veličine 80m2 za kojeg imam rješenje za rušenje. Objekt je ušao u zonu za legalizaciju te sam predala papire za legalizaciju. Interesira me da li trebam pokrenuti i ZAHTJEV ZA PREKID POSTUPKA IZVRŠENJA INSPEKCIJSKOG RJEŠENJA ili su dovoljni predani papiri za legalizaciju?
  Srdačan pozdrav

 21. Ispod razine ceste,to jest u njenom nivou sagrađena je prostorija(gospodarska zgrada) veličine 18 m2.Prostor služi za držanje vrtnog alata i potrebština za vrt.Trebam li podnijeti zahtjev za legalizaciju ?
  Posjedujem rješenje općinskog suda u Crikvenici-zemljišno knjižnog odjela da za kč. ,lokacijska,građevinska i uporabna dozvola nije priložena.Vrijeme izgradnje mi nije poznato.

 22. — PITANJA I ODGOVORI ZATVORENI —