Legalizacija i (neka) česta pitanja

Legalizacija česta pitanjaNa veliki broj pitanja o legalizaciji odgovorili smo u našim redovitim objavama te odgovorima u komentarima. Ipak postoje još neka pitanja koja nam se ponavljaju, pa ćemo ih navesti i na njih odgovoriti u ovoj objavi uz napomenu da iako su konture novog Zakona već dosta jasne, neke će stvari biti konačne tek kada Zakon stupi na snagu.

Pitanje 1: Imamo nezakonitu nadogradnju koju bi ovim Zakonom htjeli legalizirati, no željeli bi napraviti još jednu garažu i onda sve to legalizirati zajedno. Što nam preporučate?
Odgovor: Sve što je nezakonito izgrađeno do 21.06.2011. moći će se legalizirati ukoliko nije u jednoj od zona gdje legalizacija nije moguća (npr. Nacionalni park, park prirode i sl.). Nikako ne preporučamo nezakonitu gradnju sada jer se neće moći legalizirati. Dakle prvo legalizirati izgrađeno do 21.06.2011., a zatim daljnje nadogradnje raditi sa dozvolom za što je preduvjet idejni projekt.

Pitanje 2: Da li postoji kakav popust za branitelje u plaćanju doprinosa nakon legalizacije?
Odgovor: Do sada je Zakon o pravima hrvatskih branitelja predviđao određene popuste kod stambenog zbrinjavanja za određene kategorije branitelja. Prema posljednjim najavama Ministarstva branitelja predviđaju se određene olakšice u skladu sa novim Zakonom o legalizaciji, a pretpostvaljamo da će biti objavljene kada na snagu stupi i sam Zakon.

Pitanje 3: Imamo problem sa susjedima i zanima nas da li nam mogu stvarati probleme u postupku legalizacije?
Odgovor: Neposredni susjedi su stranka u postupku koje se poziva na uvid u spis. Jedina prepreka za postupak legalizacije može biti ako je u tijeku sudski spor ili ako se eventualno ukaže na činjenicu da se postupak ne radi po Zakonu.

Pitanje 4: Htjeli bi riješiti vlasničke odnose u postupku legalizacije, kakav je postupak?
Odgovor: Zakon o legalizaciji ne predviđa rješavaje imovinsko pravnih odnosa već isključivo rješava zakonitost objekta. Za pokretanje postupka legalizacije potrebno je imati pravni interes no eventualna otvorena vlasnička pitanja rješavaju se u odvojenom postupku.

Comments

 1. Mario says

  Kod pribavljanja Potvrde o prebivalištu koju izdaje MUP vodi se o svojom evidencijom međutim dali je moguće i smisleno dokazati na drugi način da je osoba živjela na adresi nelegalne zgrade jer se nije ni mogla prijaviti MUPu koji je tražio upravo legalnost iste. Drugim rječima, ako osoba zaista može dokazati da odavno živi na adresi zgrade koju ozakonjuje dali to može zamijeniti Potvrdu o prebivalištu.

  • admin says

   Poštovanje gospodine Mario,
   Potvrda o prebivalištu je prema postojećem Zakonu u principu nabitnija radi ostvarenja određenih popusta. Ukoliko je osoba živila na određenoj adresi, a nije prijavila prebivalište il boravište isto se smatra kao prekršaj. Boravište kao takvo nije relevantno za ovaj postupak, ali prebivalište je. Naravno mogu se legalizirati objekti gdje nije vaše prebivalište no onda se oni takvi i tretiraju (npr. vikendice).
   lp

 2. venka says

  1.Susjed legalizira svoj bespravno sagrađen objekat.Dio objekta nalazi se na mojoj parceli, a vrata i prozori se otvaraju na moju parcelu.Da le se ovaj objekat može legalizirati, odnosno da li sam ja u prekršaju ako na svoju parcelu istresem zemlju, pa tako zatvorim ulaze u njegov objekat.
  2. S obzirom da sam susjeda prijavila već 2000.godine za bespravnu izgradnju, građevinska inspekcija je nekoliko puta bila naterenu, a potom je doneseno i rješenje za rušenje istog objekta, da li to sada ima pravni učinak na legalizaciju njegovog objekta.

  • admin says

   Poštovanje gospođo Venka,
   Obzirom da postojeći Zakon ne rješava imovinsko pravne odnose, otvara se mogućnost da se navedeni objekt legalizira. Po sadašnjem Zakonu legalizacija nije moguća u slučajevima kada je gradnja prijavljena inspekciji, no po novom Zakonu (prema najavama) legalizacija će se moći blokirati samo kada je pokrenut sudski postupak.
   Unatoč činjenici da bi se objekt mogao legalizirati to ne znači da je susjed automatski stekao vlasništvo nad vašom česticom. Štoviše Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kada se gradi na tuđoj čestici mimo znanja i volje vlasnika čestice, vlasništvo dijela zgrade na čestici pripada vlasniku čestice. Naravno Zakon predviđa nekoliko ishoda obzirom i na to kako je do tog građenja došlo, a neke od mogućnosti su da tražite da vam se preda u posjed vaše zemljište sa zgradom, da zahtjevate vraćanje u prethodno stanje, da vam se isplati vaše zemljište po tržišnoj cijeni i dr. Za vas je povoljno što ste već reagirali, no za ovakve i slične slučajeve kada se ne možete dogovoriti najbolje je konzultirati odvjetnika.

 3. zoran baraba says

  Poštovani,
  živim u Zadru i namjeravam legalizirati obiteljsku kuću. Moj prvi pokušaj nije uspio jer nisam bio u skladu s prostornim planom koji je u međuvremenu ukinut pa se nadam da će po novom proći. U starom zakonu postojala je posebna upravna pristojba najprije u iznosu od 1,5 x komunalni doprinos, zatim 0,5 komunalnog doprinosa i konačno 0,3 komunalnog doprinosa. Da li ta upravna pristojba (tzv. kazna za legalizaciju) još uvije postoji. Nigdje se ne spominje ali također nije nigdje navedeno da se više ne primjenjuje i da je možda zamijenjena sa naknadom za legalizaciju.
  Molim Vaš odgovor. Hvala unaprijed.
  Zoran

  • admin says

   Upravo tako, danas se to zove naknada za legalizaciji i računa se po dosta složenoj formuli. Možete ju automatski izračunati na našim stranicama pod Tablica za izračun naknade, iako će se navedena formula uskoro zamijeniti. Čeka se samo Uredba koja će stupiti na snagu sa novim Zakonom. U savkom slučaju navedena naknada je puno povoljnija nego što je to bilo ranijih godina.

 4. Draško says

  Poštovani,
  molim vas, kako se, u pogledu kubature, tretira improvizirano natkrita terasa u prizemlju kuće (stupovi, drvene grede, prekriveno golim salonit pločama)? Hvala!

  • admin says

   Poštovanje gospodine Mihelić,
   Obujam natkrivene terase računa se u koeficijentu koji iznosi 0,5.
   lijepi pozdrav

  • admin says

   Poštovanje gospodine Vlado,

   Hvala na pitanju. Koliko je nama poznato nema prepreke da se neki objekt kupi te potom legalizira. Mnogi su kupili nezakonite objekte ili ih nasljedili i sada im je omogućeno da ih legaliziraju na jednostavniji način. U svakom slučaju ovim zakonom se rješava isključivo legalnost objekt, a da se ne ulazi u pitanje vlasništva i drugih imovinsko pravnih odnosa. Vlasnik se može uknjižiti naknadno kada je objekt legaliziran, tj. kada formalno i postoji u skladu sa papirima.
   lijepi pozdrav

 5. Tomaž says

  Pozdrav,

  zanima me šta če po nivom zakonu biti sa prikolicama in mobilnim kučama koje stoje na zidanoj ploči i imaju krov?
  I šta če sa objaktimo koji so sagređeni po 21. lipnju 2011? Joče rušit?
  Hvala in Ljep pozdrav,
  Tomaž

  • admin says

   Poštovanje gospodine Tomaž,
   Vezano za vaša pitanja: Sve što nije trajno povezano sa tlom (kamp-kućica, kontejner) nije predmet legalizacije tj. neće se moći legalizirati i navedeno se spominje u prijedlogu zakona (članak 6. stavak 6.). 21.06. je datum presjeka za legalizaciju i sve izgrađeno nakon toga datuma neće se moći legalizirati. Prema najavama Ministarstva navedeni objekti će biti prvi na listi za rušenje, pogotovo ako se radi o osjetljivim područjima.
   lijepi pozdrav

 6. Ivan says

  postovani .Kuca ima gradevinsku dozvolu izdatu 1988,ali je kuca napravljena malo visa i drugacija nego u gradevinskoj ,sta mi je sada ciniti da legalisiram nadogradene djelove,hvala i lijep pozdrav,

  • admin says

   Poštovanje gospodine Ivan,
   Da, potrebno ju je legalizirati tj. uskladiti stvarno izvedeno stanje sa tehničkom dokumentacijom.
   lp

 7. Tomaž says

  Hvala za odgovor, a imam još jedno pitanje. Dali hoče rušit (odnosne če jih treba uklonit) mobilne kuče koja ima pred kučom betoniranu ploču 4x4m. Ili treba za ovakve stvari neke druge dozvole. Kučica se nalazi na području šume.

  Hvala i LP
  Tomaž

 8. admin says

  Poštovanje.
  odgovor na to pitanje u ovome trenutku moguće još nitko ne zna, osim što se prije jeseni neće vjerojatno ništa dirati no za dalje rizik naravno postoji.
  lp

 9. Ivan says

  Poštovani,
  imam građevinsku dozvolu za kuću koja je u cjelosti izgrađena prema projektu i dozvoli, ali nemam uporabnu dozvolu. Da li bez obzira na građevinsku dozvolu podliježem ovom Zakonu o legalizaciji i moram platiti naknadu za nelegalno zadržavanje kuće u prostoru?
  Također posjedujem apartman na moru u zgradi od 10 stanova koja također ima samo građevinsku dozvolu, ali su susjedi još nešto dograđivali. Da li bi onda samo oni trebali platiti tu naknadu, komunalnu naknadu itd.?
  Hvala i lp

  • admin says

   Poštovanje,
   Ukoliko je kuća danas građena po dozvoli i projektu za Uporabnu dozvolu je potrebna izjava nadzornog inžinjera (do 400m2) ili tehnički pregled (za iznad 400m2). Ipak postoje vremena kada se nije izdavala uporabna dozvola već je bila dovoljna dozvola za građenje i sl. Više o tome na temi Uporabna dozvola.
   U svim slučajevima gdje je bilo gradnje ili nadogradnje bez dozvole ili mimo dozvole potrebno je i poželjno legalizirati po sadašnjem Zakonu.
   lijepi pozdrav

 10. Toni says

  Poštovani
  Posjedovao sam objekat koji je sagrađen prije otprilike 100 godina dimenzija 16,5m x 6m (100m2) visine krova 7m.
  Starina je imala provedenu struju i vodu!
  Navedena kuća je srušena i na njezinom mjestu 2006 godine izgrađena je nova kuca dimenzija 10 x 9m sa visokim potkrovljem! (2 etaze stambenog prostora)
  Interesira me koliko bih trebao platiti komunalne naknade za novu kucu,dali samo razliku kvadrature u odnosu na staru građevinu ili u cijelosti bez obzira na stari objekat!
  Unaprijed se zahvaljujem!
  LP

  • admin says

   Poštovanje gospodine Toni,
   Obzirom da se ne radi o rekonstrukciji starog već izgradnji potpuno novog objekta isti će se po svemu sudeći tretirati kao novi objekt u cijelosti, što znači plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa za ukupnu kvadraturu. Za eventualne nedoumice i službeni stav najbolje se obratiti odjelu za graditeljstvo vaše Općine.
   lijepi pozdrav

 11. Marija says

  Poštovani,na istoj parceli imamo nadograđenu kuću na kuću mog brata.S obzirom da on nije zainteresiran za legalizaciju/ni njegov objekat nije legaliziran/,dali mi možemo legalizirati svoj dio koji je potpuno odvojen.hvala ,
  lijepi pozdrav.

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospođo Marija,
   Obzirom da je vaš objekt fizički odvojen možete ga legalizirati bez obzira na drugi objekat na parceli.
   lijepi pozdrav

 12. ante says

  Poštovani,
  Zanima me da li ovaj zakon dava mogućnost da se legalizira prenamjena dijela objekta.
  Konkretan slučaj u suterenu mi je po građevinskoj dozvoli 2 podruma, a u naravi je jedan stan.
  Također me zanima ako smo platili komunalije za podrume (koef. 0.5 ili 0.75 ne sijecam se tocno) da li sada pri legalizaciji placamo po koef. koji kad se zbroji s prije navedenim dava koef. 1 ili moramo platiti ponovno punu cijenu komunalne naknade.
  lijep pozdrav

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Ante,
   Prenamjena je moguća ukoliko su tome prethodili određeni građevinski radovi i ako se ne kosi sa prostornim planom (proizvodnja i sl.). Doprinosi se plaćaju samo za razliku između tadašnjeg i sadašnjeg volumena po formuli koja je na snazi danas.

 13. ante says

  Poštovani,
  ispričavam se zaboravio sam napomenuti da je ispod krovišta također mali stančič od tridesetak kvadrata kojeg također nema u građevinskoj dozvoli… visina vjenca nije promjenjena, ali jest malo visina sljemena zbog. Zanima me također dali za ovakav stan placam punu cijenu komunalne naknade ili dio.
  građevinska je iz 2001 i komunalne naknade su se računale po kvadratima stambenog prostora, a ne po kubicima. ne znam ima li to sad kakve veze za konkretan slučaj
  puno hvala i lijep pozdrav

  • Dizajn etc says

   Doprinosi se plaćaju za razliku u volumenu po dozvolu i nakon povišenja, a volumen potkrovlja se računa iznad visine 1,2m.
   lp

 14. Romana says

  POŠTOVANI Moj problem i dilema je slijedeca.2009 godine prijavljena sam gradevinskoj inspekciji od strane prvog susjeda za nadogradenih 15-ak m2 prostora koji je vezan za staru kucu.Odmah nakon prijave podnjela sam papire za legalizaciju, ali su me u gradskoj upravi odbili radi toga sto prema clanku 54.tocka 6 meni fali sirina i duzina cestice,i prema clanku 60.tocka 14 bi trebalo povecati gabarite.Pisala sam i zalbu u ministarstvo ali sam i tamo odbijena.Sada me zanima dali cu moci konacno legalizirati tih 15 m2 bez ikakvih problema i dali mi svi papiri od mjernika i projektanta i dalje vrijede s obzirom da su rađeni 2010 godine. puno hvala

 15. Sujza says

  Poštovani,
  naša kuća ima većim dijelom ima uporabnu dozvolu. Na kući je naknadno nadograđeno novo krovište čime je tavan pretvoren u stambeni prostor (podignuta visina za cca 1 m) i natkrivena terasa, a uz kuću garaža sa ndstrešnicom. Na taj način je iznad terase dobivena visina od gotovo 5 metara, tako da ima puno m3 ali malo m2. Sada je naime ispod krovišta tj. u potkrovlju situacija takova da je jedna prostorija visine 2,5 a druga nešto manje od 5 metara.
  Da li se kod izračuna komunalnog doprinosa tu svjedno računaju m3 iako je iskoristivost stambenog prostora zapravo upola manja? Odnosno, s obzirom da je za predmetnu terasu plaćen komunalni doprinos prije po kvadratima, kako se ona sada tretira kada je pretvorena u stambeni prostor?

  Da li bi prije pokretanja cijelog postupka bilo uputno prvo upisati staru uporabnu dozvolu u zemljišne knjige?

 16. Nelly says

  Poštovani,
  planiramo kupiti kuću, donji dio kuće ima građevinsku dozvolu (to je stariji dio), a gornji dio – visoko potkrovlje je rađeno bez papira. Kuća ima dodjeljen broj i unešena je u zemljišne knjige. Budući da dižemo kredit i planiramo kupiti tu kuću, zanima me:
  1. da li ćemo se mi moći kao novi vlasnici uknjižiti u katastar tj. gruntovnicu prije same legalizacije cijelog objekta
  2. planiramo raditi neke preinake, dodati terasu, dodati mali ulaz…da li to odmah rješavamo zajedno sa legalizacijom ili ne?
  3. ne koja vrata trebamo prvo pokucati ?
  lijepi pozdrav

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospođo Nelly,
   Obzirom da je kuća nelegalna gotovo je nemoguće dobiti kredit i da se položi hipoteka na tu kuću. Tu su banke jako rigorozne.
   U slučaju kupnje za keš mogli bi se uknjižiti na zakoniti dio ukoliko nema evidencije o nadogradnji.
   U svakom slučaju legalizacija bi trebala biti prvi korak, a eventualne nadogradnje mogu se raditi uz dozvolu tek nakon što se kuća legalizira. Bez dozvole se može samo staviti fasada ili krov bez nadozida ukoliko se radi o nedovršenom objektu.
   lp

 17. IVA says

  Poštovani!
  Susjed me je tužio jer sam podigla krov sa jedne strane kuće i natkrila terasu.Krenula sam u legalizaciju
  ali sporna je čestica koju ja uživam ali glasi na susjeda.Sada sam ga tužila ali zanima me da li ja to mogu legalizirati dok spor traje .

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospošđo Iva,
   Dok traje spor nad predmetnom nekretninom moguće je podnijeti zahtjev no Rješenje o izvedenom stanju se neće donijeti ukoliko netko ukaže da je spor u tijeku.
   lp

 18. luna says

  Posjedujem kucu katnicu kod koje je prizemlje 60-tih godina gradjeno s gradjevinskom dozvolom a kat 1978 god. nadogradjen. Kod gradjena kata je sacinjena kompletna dokumentacija i dobivena lokacijska dozvola. Iz nekih razloga nije izvadjena gradjevinska i uporabna dozvola. Imam nacrte gradjevinskog dijela, struje, plina. Sve godine su placane mjesecno,komunalne naknade, porezi gradu slivne vode i sve sto je trebalo na cijelu kvadraturu katnice. Uvedena je u katastar i gruntovnicu. Da li mogu racunati na neke olaksice pri legalizaciji ili se mora raditi kompletno sva dokumentacija s nacrtima i svime sto vec imamo iz 1978 godine .odn. kao za novu gradnju. Da bi legalizirala kat, da li trebam odvojiti struju, grijanje i plin od ostatka kuce. Sto trebam uciniti?

  • Dizajn etc says

   Poštovanje,

   Potrebnp je raditi dokumentaciju za cijeli objeka, dokazati legalnost dijela prije 68 i prikazati nadogradnju. Doprinosi se poslije plaćaju samo za nadogradnju.
   lp

 19. fredi says

  Poštovani,
  molio bi vas da mi pomognete s informacijom za rješenje moje situacije.
  Na parceli A je sagrađen jednostavni objekt(garaža za traktor,cca. 40m2).Na toj istoj parceli je još prije bila izgrađena kuća(legalno). Parcela A je poslije bila podijeljena na novu parcelu A in parcelu B,.
  Taj objekt(garaža) sada stoji na parceli B., kuća je na parceli A. Da taj objekt stoji na parceli A bi bila stvar jednostavna.
  Kakve so mogućnosti za optimalni postupak za legalizaciju tog objekta ?
  Da li bi mogao parcelu B odnosno dio parcele B priključiti parceli A i onda legalizirati objekt po 14. članku zakona.
  Za odgovor se vam srdačno zahvaljujem i lijepo pozdravljam,
  Fredi

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Fredi,

   Ukratko, spajanje parcela je moguće tek nakon Rješenja o izvedenom stanju. Da bi se neki objekt legalizirao kao pomoćni, mora biti u funkciji osnovnog objekta koji je već legalan.
   lp

 20. Yarko says

  Poštovani
  Darovnicom sam postao vlasnik stambenog objekta koji nije dovršen a uz to je toliko devastiran za vrijeme rata, da ga se mora rušiti. Zanima me, dali se može i dali se isplati legalizirati postojeći objekt ili bi trebalo sve srušiti i tražiti građevinsku dozvolu ?

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Žarko,

   pitanje je koliko je objekt devastiran jer da bi se legalizirao mora imati minimalno temelje, zidove i strop. Jednom legaliziran može se završiti u postojećim gabaritima na način da se stavi fasada i krov bez nadozida. Na temelju postojećeg objekta uvijek je lakše dobiti dozvolu za izgradnju novog ukoliko se stari sruši, ostalo je sve stvar računice i troškova. Projektna dokumentacija u gradnji je cca 3 puta skuplja nego arhitektonske snimke u legalizaciji.
   lp

 21. Jelena says

  Posjedujemo kuću koja se nalazi u sklopu kućica u nizu (niz od 3 objekta) koji je kompletno nelegalno izgrađen. Uz to kuća je izgrađena samo do prve etaže (od planirane dvije pri čemu je druga ujedno i potkrovlje). Moja pitanja su:
  1. da li je kuću moguće legalizirati bez obzira na ostale dvije jedinice pošto jedan od vlasnika ostalih dviju jedinica nije zainteresiran za legalizaciju, ili je legalizacija moguća isključivo za cijeli blok?
  2. na koji način dovršiti objekt? legalizacijom postojećeg stanja te nakon toga traženjem građevinske dozvole za neizgrađenu etažu ili na neki drugi način?
  Lijepi pozdrav!

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospođo Jelena,

   1. Ukoliko se radi o samostalnoj zgradi sa vlastitim bočnim zidovima koja unatoč tome što je “povezana” sa drugim zgradama (npr. dvojni objekt) tada se može legalizirati zasebno. Ukoliko se radi o dijelu jedne zgrade tada se ne može legalizirati dio već se obuhvaća cijela zgrada.
   2: nezavršene zgrade mogu se dovršiti u postojećim gabaritima tako da se stavi fasada i krov bez nadozida. Završene se mogu nadograđivati sa odgovarajućim projektom i dozvolom, ali tek nakon legalizacije tj. dobijenog rješenja o izvedenom stanju.
   lp

 22. kata says

  sagradio sam kuću od 98 kvadrata plus natkrivena taraca sa betonskom pločom dva zida od kuće dva su otvorena taraca je 16 kvadrata pod koju kategoriju spadam do sto kvadrata ili preko i koliko košta izrada dokumenata.Još prijavljen sam na adresi koja je u neposrednoj blizini i nisam ja stanodavac na prijavljenoj adresi dali če to biti problem jer se nisam mogao prijavit na moju kuću.Hvala

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Katić,
   Terasa se svakako računa kao površina samo u manjem koeficijentu. Zatvorena terasa k=0-5, a otvorena 0.25. Vaša zatvorena terasa od 16m2 je dakle površina od 8m2 i vi ulazite u kategoriju manje zahtjevne zgrade (između 100 i 400m2). “Prijavljenost” na adresi nije uvjet za legalizaciju.
   lp