Legalizacija zatvorenih lođa, balkona, terasa i parcijalna legalizacija

legalizacija loggie, zatvorenog balkonaLođa je po definiciji zakona vanjski prostor zgrade koji je otvoren sa jednom stranom (koeficijent 0,75), balkon je  vanjski prostor zgrade izvan ravnine pročelja zgrade najčešće izveden kao konzolna ravna ploča (koef. 0,25), dok je terasa ravna površinski obrađena natkrivena ili nenatkrivena površina uz neku zgradu ili na njoj (natkrivena koef 0,5; nenatkrivena koef 0,25).

Zatvaranjem tih prostora mijenjaju se njihova svojstva i kada se navedena rekonstrukcija izvodi bez odgovarajuće dozvole riječ je o nezakonitoj gradnji.

Postupak legalizacije rekonstrukcije navedenih cjelina vodi se prema veličini odnosno kategoriji zgrade unutar koje se rekonstrukcija izvela. Drugim riječima ukoliko je balkon ili terasa pretvorena u stambeni prostor  u zgradi od npr. preko  400m² potrebno je tada napraviti dokumentaciju u skladu sa zahtjevima za Zahtjevnu zgradu što znači da je osim izrade arhitektonskih snimki potrebna izjava o ispunjenju bitnog zahtjeva mehaničke otpornosti i stabilnosti, te u iznimnim slučajevima geodetski snimak.
Legalizacija se može napraviti parcijalno samo za jedan stan odnosno funkcionalnu cjelinu koja se treba prikazati detaljno u kontekstu same zgrade u kojoj se nalazi ili se kao što je preporučljivo legalizacija može napraviti za cijelu zgradu  sa svim promjenama koje su se na njoj dogodile.

Vezano za mogućnost legalizacije raznih zahvata na lođama i balkonima svakako bi izdvojili sljedeći stav Ministarstva graditeljstva:
“Lođa odnosno balkon koji je ostakljen ili na neki drugi način zatvoren a da je pri tome zadržao funkciju balkona odnosno lođe ne ozakonjuje se.  Navedeni čin može biti u suprotnosti s konzervatorskim pravilima u slučaju da je zgrada pod zaštitom a može izazvati i spor radi zaštite autorskih prava projektanta fasade što se može procesuirati primjenom zakona koji reguliraju navedena dva područja. Lođa odnosno balkon koji su zatvaranjem izgubili prvobitnu funkciju, na kojima je djelomično ili u potpunosti uklonjen zid zgrade i izvršeni drugi zahvati radi promjene namjene podliježu obvezi ozakonjenja.

Za još detaljnije pojašnjenje mogućnosti i samog postupka ozakonjenja navedenih rekonstrukcija svakako donosimo do sada objavljene odgovore Ministarstva graditeljstva

Obzirom da se balkoni najčešće legaliziraju na zahtjevnim objektima (iznad 400m2) potrebno je osim detaljnog prikaza cijele stambene jedinice, raditi i statiku.
Poželjno je da se prije pokretanja postupka dođe do građevinske dozvole za zgradu i pripadajućeg joj projekta, koji se nalaze u odjelima za graditeljstvo Općina
(Zagreb- Trg Stjepana Radića 1 ili gradski arhiv-za zgrade starijeg datuma).

Ova objava dobila je i svoj nastavak koji možete pročitati pod Legalizacija balkona, lođa, terasa 2.dio

Comments

 1. Jadranka Barlović says

  Živim u stanu od 42,5 kvadrata u naselju Špansko.Obzirom da se stan nalazi u prizemlju (blizina ulice) zatvorila sam lođu na taj način da su postavljeni prozori isključivo zbog zaštite.Pri tom nisu dirani zidovii sve je ostalo kao što je službenim projektom i predviđeno.Dali ja u tom slučaju moram prijaviti legalizaciju.koliko me to može koštati i opčenito što mi je činiti.Hvala na odgovoru.

  • says

   Poštovanje gospođo Jadranka,
   kao što je opisano u članku o legalizaciji zatvorenih lođa i balkona ako se ne radi o građevinskim radovima i zatvaranju prostora kako bi se formirala soba i povećao unutarnji prostor već je samo postavljena zaštita, navedeno prema tumačenju Ministarstva nije predmet ovoga Zakona. Ipak i za takve radove potreban je glavni projekt obzirom da se radi o zahvatu propisanim Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima (dodavanje prozirnog elementa pročelja koji je dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade).
   lp

 2. Denis says

  Na parceli 1200m2 imam izgrađeno sušilo 3x3m i natkrivenu terasu 70m2.Koliko sam shvatio,sušilo je pomoćni objekat do 50m2,a terasa se množi s 0,5=35m2…dakle plaćam samo 2x500kn?
  Nadalje,kuća do 400m2 ima lokacijsku i građevinsku,ali nema još uporabnu.Pri gradnji sam povećao kubikažu podruma za cca 120m3,a naknadno sam natkrio terasu te kuće(cca 15m2).
  Da li prvo moram riješiti legalizaciju podruma i terase da bi legalizirao pomoćne objekte bez arhitekta?

  Unaprijed hvala i svaka čast na trudu!

  • says

   Poštovanje gospodine Denis,
   da bi se pomoćni objekt legalizirao kao takav važno je da je osnovna zgrada u čijoj je funkciji taj pomoćni objekt, legalna. Ministarstvo je svježim tumačenjem zakona dalo dosta fleksibilnosti u tome smjeru, pa dozvoljava da se istovremeno obavi legalizacija osnovne i pomoćne zgrade. Za pomoćni se plaća samo naknada za legalizaciju od 500kn.

   Natkrivene terase se računaju u koeficijentu 0,5 no iste se izvode uz zgradu ili na zgradi što ih svrstava u sastavni dio zgrade sa kojom su i izravno funkcionalno povezane tako da se u tome slučaju po svemu sudeći ipak ne radi o pomoćnom objektu. Možda se kod vas radi o nadstrešnici nekog uređenog terena fizički izvan zgrade. Nadstrešnice i Vrtne sjenice su pak zasebna kategorija gdje ne treba dozvola do 15m2, a računaju se u punom koeficijentu.
   lp

 3. Ljubica Ćuk says

  Poštovani,
  Zanima me što je to lođa a što balkon,
  30 cm mi je uvučen u kuću a 90cm izlazi van sa ogrado zidanom visine 90cm.
  Neznam dali je to lođa ili balkon ili oboje.
  Drugi slučaj , dali je terasa lođa ili balkon. dužina 3,50m širina 2,50m, uvučena u jeda dio kuće,
  stime da jedna strana je otvorena, dvije strane imaju zid a treća strana ima voltu.
  Unaprijed hvala na odgovoru.

  • says

   Poštovanje gospođo Ljubica,
   pitanja su legitimna iako na prvu zvuče kao kviz pitalice.
   Naime za prvi slučaj obzirom da je dio izbočen i da je otvoren sa tri strane radi se po svemu sudeći o balkonu. Pravilo za lođu je da je otvorena samo sa jedne strane. Ipak ne bi se smjeli iznenaditi, ako netko od referenata izračuna koeficijente lođe za uvučeni dio, a balkona za “izbačeni”. U praksi se takvi slučajevi nerijetko provode kroz koeficijente balkon/loggia.
   Drugi slučaj po svemu sudeći nije loggia obzirom na otvorenost sa dvije strane. Ostaje balkon ako je konzola ili terasa ako je ravna površin­ski obrađena površina uz neku zgradu ili na njoj.
   lijepi pozdrav

 4. ante says

  Poštovani! Imam namjeru zazidati balkon i pokriti ga krovom, to je stan. Moj susjed koji živi ispod mene to je uradio prije 20-tak godina, tako da bi se tim činom i sama fasada zgrade popravila izgledom. Da li ja to mogu napraviti i legalizirati?

  • says

   Poštovanje gospodine Ante,
   napraviti sada pa legalizirati u skladu sa aktualnim zakonom više nije moguće obzirom na datum presjeka za legalizaciju 21.6.2011. i mogućnost da vas danas netko prijavi za nezakonitu gradnju. Ono što bi moglo biti eventualno moguće je da navedene radove (rekonstrukciju) izvedete uz odgovarajuću dozvolu, koja se može ishoditi ukoliko vaša zgrada već sada nije premašila dozvoljeni GBP (građevinsku brutto površinu) za vašu česticu. Procjena navedenog je posao arhitekta koji je svakako i zadužen za izradu projektne dokumentacije potrebne za dozvolu.
   lijepi pozdrav

   • bigigg says

    @Dizajn;
    u citatu iz članka stoji: “Lođa odnosno balkon koji je ostakljen ili na neki drugi način zatvoren a da je pri tome zadržao funkciju balkona odnosno lođe ne ozakonjuje se.”
    Da li to znači da onaj koji je stavio nadstrešnicu prije 6mj.2011.g. ne mora istu legalizirati, ili se to može tumačiti kao da je natkrivanje balkona moguće i sada bez dozvola?

    LP

    • says

     Poštovanje g. Francetić,
     Ministarstvo je zauzelo stav da se gore navedena zatvaranja kojima nisu prethodili građevinski radovi kojima se povećao unutarnji dio stana neće legalizirati, tj. da nisu predmet legalizacije. Službeni je stav da se opisane cijeline i dalje tretiraju balkonima i tako će se voditi u vlasničkom listu.
     Navedeno ne znači da se takvi zahvati mogu raditi bez dozvole ili odobrenja arhitekta radi promjene izgleda pročelja i uvijek postoji mogućnost da inspekcija zatraži uklanjanje istih. Jednako vrijedi za natkrivanje terasa i drugih cjelina za što je potrebna dozvola, osim ako se ne radi o provizornim natkrivanjima npr. pomična tenda i sl.
     lp

 5. Branko says

  Poštovani,
  živim u obiteljskoj kući 9x10m tlocrtnih dimenzija(dvije etaže+tavan) sa izvedenom natkrivenom i otvorenom terasom(“veranda”) 1.8mx6m. 2004.godine sazidao sam uz postojeću terasu garažu 5x6m čiji ravni krov sam iskoristio kao proširenje postojeće terase.Napominjem da garaža ima svoja 3 puna zida i 4.-ti konzolni(samostojeći) priljubljen uz staru terasu jer koristim prostor i ispod stare kao priručnu ostavu (šupu).Novonastala terasa isto tako je otvorena s 3 strane i natkrivena na 2/3 površine.
  Može li se garaža legalizirati kao pomoćni objek budući ministrica u vašem video zapisu tvrdi da terase u sklopu zgrada spadaju u tu kategoriju.Ako ne može da li se za obračun komunalnog i vodnog doprinosa računa osim unutrašnje kubature i površina terase iznad garaže.
  Unaprijed zahvalan.Pozdrav.

  • says

   Poštovanje gospodine Branko,
   garaža se može legalizirati kao pomoćni objekt ukoliko ima svoje zidove koji se mogu i vezivati na kuću koja svakako mora biti legalna. U slučaju da je na garaži natkrivena terasa tada se radi o novoj etaži što garažu isključuje iz kategorije pomoćnih objekata koji mogu biti isključivo jedne etaže.
   Što se tiče obračuna volumena isti se za nenatkrivene terase ne računa, dok se za natkrivene terase i natkrivene prolaze računa do visine 1m (dakle površina x 1m).
   lijepi pozdrav

 6. Zana says

  Postovani, zanima me slijedece: Imamo kucu od 450m² sa balkonima dje je sve legalno i ima sve papire… napravili smo otvorenu terasu od 50m² nije natkrivena jedino pola terase natkriva balkon a balkon je legalno napravljen i ima sve papire. Dali se treba ova terase legalizirati i sta treba uraditi? Hvala vam puno i lijep pozdrav

  • says

   Poštovanje Žana,
   samom nadogradnjom terase povećali ste ukupnu brutto površinu objekta. Za navedeno je bila potrebna dozvola, što znači da bi se sada trebalo legalizirati. Čak i da ste imali nenatkrivenu terasu za natkrivanje iste potrebna je dozvola, jer se time povećava koeficijent što znači ponovno povećanje brutto površine.
   lijepi pozdrav

 7. vesna says

  Poštovani,
  Zanima me u vezi legalizacije.Objekt u kojem trenutno živimo sagrađen je kao pomoćna građevina bez izvora zagađenja imamo sve dokumente i potrebne dozvole,s tim da ona nije uplanjena i prenamjenjena je u stambeni prostor po istim temeljima.8.90×11.20m2.dograđena je terasa 23.80m2.i ostava 12.5m2.Zanima me da li je građevinska dozvola važeća (1997.)Stara kuća je ucrtana ali srušena.
  Iza tog objekta(kuće)izgrađena je garaža i drvarnica pod jednim krovom koji ne prelazi 50m2 da li i za to moram imati projekat od ovlaštenog projektanta.Unaprijed se zahvaljujem,jedini ste koji nas savjetujete!Poštovanje,

  • says

   Poštovanje,
   na temelju osnovnih podataka, za prvi objekt obzirom da živite u njemu i da je tlocrtno po svemu sudeći veći od 100m2 isti će ići u kategoriju manje zahtjevne zgrade. Postojanje objekta ranije se može iskoristiti za umanjenje doprinosa za veličinu volumena objekta kakav je nekada bio.
   Drugi objekt bi se mogao legalizirati kao pomoćni jedino kada bi osnovna kuća bila legalna. Nismo sigurni da ima dovoljno vremena da se legalizira prvo jedna pa druga zgrada bzirom da postupci traju u pšrosjeku po nekoliko mjeseci sa tendencijom da se produžuju kako se povećava broj zahtjeva.
   lp

 8. Miljenko says

  Poštovani Prošle godine smo gradili terasu, znači poslije 21.06.2011, prislonjenu uz kuću koja ima građevinsku dozvolu. Terasa ima 20 m2. i natkrivena je polikarbonat prozirnim pločama. U nacrtu kuće postoji terasa vel.11 m2 ali u građevinskoj dozvoli se ista ne spominje. Što moramo poduzeti?

  • says

   Poštovanje,

   ako se navedena gradnja ne vidi na ortofoto snimkama, legalizacija neće biti moguća po sadašnjem Zakonu već će se navedeno moći legalizirati samo u slučaju da se izvedeno stanje poklapa sa uvjetima prostornog plana, koa što je bilo sa legalizacijama prije aktualnog (“fleksibilnog”) zakona.
   lp

 9. Miljenko says

  Poštovani! Prošle godine smo gradili terasu, znači poslije 21.06.2011. g. prislonjenu uz kuću koja ima građevinsku dozvolu. Terasa ima 20 m2 i natkrivena je polikarbonat prozirnim pločama. U nacrtu kuće postoji terasa vel. 11 m2 ali u građevinskoj dozvoli se ista ne spominje. Što moramo poduzeti? Hvala.

  • says

   POštovanje,
   legalizirati po postojećem zakonu ako se ista vidi na ortfoto snimci, ukoliko ne terasa će se moći legalizirati samo ako je izvedena u skladu sa uvjetima prostornog plana.
   lp

 10. Jadranka says

  Poštovana,
  vlasnica sam stana u Karlovcu koji se nalazi na 8 katu stambene zgrade (zadnji kat).
  Stanu pripada i pretpostavljam – lođa mislim da se tako zove koja je imala zidom zatvorene bočne stranice i zidom zatvorenu prednju stranicu u visini od cca 1 metra.
  Na postojeću visinu postavljena je plastična stolarija, te srušen pregradni zid na kojem su se nalazila vrata i prozor od balkona, te postavljeni parketi umjesto pločica, radi proširenja stambenog prostora.
  Moje pitanje je da li treba provesti postupak legalizacije, jer sa vanjske strane zgrade je ista izmjena u postavljanju plastičnih prozora, te unutar stambenog prostora “micanje” vrata i prozora od balkona, kome mi se trabali obratiti i radi izrade koje dokumentacije?
  Da li isti postupak možemo provesti sami ili je potrebna snimka cijelog objekta-stambena zgrada sa osam katova i 6 ulaza, koji troškovi su naravno nesagledivi a navedenim preinakama nije narušena statika zgrade niti njezin vizulani izgled, uzimajući u obzir činjenicu da osobe koje su na postojeću lođu postavljali zaštitu u vidu prozora, roleta i sl. nisu dužni provoditi nikakav postupak?
  Hvala unaprijed,

  • says

   Poštovanje,

   obzirom da je povećana kvadratura unutarnjeg dijela stana i da lođa više nije lođa već soba navedeno je potrebno legalizirati. Svakako je potrebno napraviti arhitektonski snimak, ali i statikU ukoliko se radi o zgradi preko 400m2. Kada se ide pojedinačno troškovi nekada mogu biti veći nego što je dobivena vrijednost pogotov ako ste dobili malu kvadarturu, pa se stoga preporuča da se u zahvat uključi što je više stanova moguće ako ne i cijela zgrada ukoliko je to moguće.
   lp

 11. Darko Rora says

  Pozdrav,

  zanima me dali trebam legalizirati nadstrešnicu u kojoj imam krušnu peć i roštilj?
  Površine je 28 kvadrata i natkrivena je i ne drži se kuće koja je legalizirana.
  Ima samo jedan zid koji je ujedno i ograda do susjeda dok je s tri strane otvorena ( zidovi visine metar od pune cigle). Kada sam to gradio 2009. godine bilo mi je rečeno da za to ne trebam dozvolu. Pa me zanima da li se što promijenilo i ako je što trebam učiniti i po prilici koliko to košta?

  Isto tako nisam siguran da li je šupa i terasa (koja je sagrađena prije 68. godine kao i kuća)
  legalizirana i na koji način mogu to provijerit. Da li je dovoljno samo to da je šupa ucrtana u katastru ili moraju biti kakvi drugi papiri. I ako nije legalizirana na koji način ju legalizirat?
  Hvala

  • says

   Poštovanje gospodine Darko,

   nadstrešnice i vrtne sjenice do 15m2 mogu se raditi bez dozvole. Svakako se tu misli na nadstrešnice,a ne na natkrivene terase U vašem slučaju je legalizacija navedenog potrebna. Sve rađeno prije 1968. dokazuje se Uvjerenjima kao što je opisano pod 1968.
   lp

 12. majda says

  Poštovani, zanima me slijedeće
  Nedavno smo kupili stan i zatvorili smo malu lođu od 2 m2 i time produžili dječju sobu. Što mi je sve potrebno od papira za ozakonjenje tog dijela lođe. Unaprijed hvala

  • says

   Poštovanje,
   potrebno je napraviti arhitektonske snimke za stan detaljno sa navedenim proširenjem i uklopiti ga u kontekst cijele zgrade za koju je potrebna i statika jer se najčešće radi o zgradama preko 400m2. Za ovako male nadogradnje troškovi bi mogli premašiti vrijednost nadogradnje pa se uvijek preporučuje da u postupak ide što je moguće više suvlasnika ili što je najbolja opcija da se provuće cijela zgrada sa svim promjenama, kada god je to moguće.
   lp

 13. Ivana says

  Poštovani,

  Kuća veličine 13,6 X 8,6 ima građevinsku dozvolu za garažu i spremište u suterenu te 4-sobni stan u prizemlju. Zgrada je u zemljišnoj knjizi upisana s napomenom da je bez uporabne dozvole. Evidentirana je u katastarskom planu i nalazi se na orto- fotografiji.
  Protivno građevinskoj dozvoli pretvorili smo suteren u 4-sobni stan. Osim toga, uz kuću smo naslonili – dozidali spremište (cca 4m2) iznad kojeg je terasa-balkon (cca 8m2) od čega je cca 3m2 lođa. Molila bi da mi kažete koje dokumente moram priložiti uz zahtjev za legalizacijom i za što ću platiti komunalnu i vodnu naknadu?
  Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam

  • says

   Poštovanje Ivana,
   kao prvo isprika na dužem čekanju odgovora obzirom na naše redovite obaveze oko izrade tehničke dokumentacije. Naime u vašem slučaju prvo se treba definirati kategorija zgrade, a ona se određuje prema ukupnoj brutto površini zgrade gdje postoje ti nezakoniti dijelovi. U arhitektonskim snimkama se prikazuje cijela zgrada, a posebno se nazanačuju cjeline koje su nelegalne ili kojima se mijenja namjena te se na njih plaća naknada za legalizaciju. Komunalni i vodni dopirnos će se pak platiti samo za volumen koji “probija” volumen dopušten po dozvoli. Od tehničke dokumentacije će te po svemu sudeći trebati raditi i geodetski snimak obzirom da je zgrada “išla u širinu”, a što moguće još nije katastarski evidentirano. Ukoliko je, tada priložiti samo tri primjerka geodetskog snimka.
   srdačan pozdrav i vama

 14. borko says

  u više stambenoj zgradi / peterokatnica / sam dvije trećine terase koja pripada stanu zatvorio i pripojio stanu / ukupno 8 m2 / trećinu sam samo uredio, izmijenio hidroizolaciju i opločio keramikom te na vanjski zid postavio termo izolaciju – stiropor fasadu. u dokumentima o vlasništvu stana nije upisana terasa,ali je od
  momenta kada je zgrada izgrađena / 1954 / koristimo samo mi i pristup tarasi je moguć samo kroz naš stan,prilikom gradnje zgrade ugrađena su balkonska vrata i tri prozora koji gledaju na terasu . moguli ja sada podnjeti zahtijev za legalizaciju pripojeno dijela ?

  • says

   Poštovanje,
   navedeno bi vjerojatno mogli legalizirati, no ukoliko se radi o zajedničkim prostorima u suvlasnišvu i drugih stanara, tada taj dio i dalje ostaje zajednički. Navedeno znači da ostali suvlasnici mogu tražiti da ih se nako legalizacije kompenzira ili da se sve vrati na prethodno stanje. Slično kao i gradnja na tuđem zemljištvu prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.
   lp

 15. ivica says

  Poštovani,prije nekoliko godinqa sagradio sam temelje kuče koji su ušli u geo. sninku.Recite kako dalje ide postupak legalizacije,površina je 100m četvornih Hvala!

  • says

   Poštovanje gospodine Ivica,
   ukoliko se radi samo o temeljima i nije izvedena jedna etaža (do stropa ili krova) navedeno nije moguće legalizirati.
   lp

 16. Nevenka says

  Poštovani,
  imam kuću koja je građena 1968. ja sam 1998. napravila vanjske stepenice za kat. Da li moram to legalizirati do 30.06. 2013. godine ili to mogu kasnije.

  • says

   Poštovanje gospođo Nevenka,
   možda bi bilo moguće da se stepenice legaliziraju i kasnije no tada bi legalizacija bila moguća samo kada su izvedeni radovi u skladu sa parametrima prostornog plana, a moguće je da legalizacija bude i skuplja. Svakako bi bilo poželjno iskoristiti fleksibilnost postojećeg zakona, koji se obzirom na veliki odaziv po svemu sudeći neće dodatno olakšavati.
   lp

 17. mirjana says

  Poštovani, imam kuću koja je legalna 64 kvadrata u sklopu kuće je kupatilo koje nije legalno, na zid od
  kupatila i hodnika koji je legalan naslanja se šupa do 50 kvadrata (1 zajednički zid) .
  Na kuću je naslonjena nadstrešnica ili terasa izgrađena od metalne i drvene konstrukcije i pokrivena eval pločama površine cca 30 kvadrata dole je beton.
  Kakva je postupak za legalizaciju?
  Hvala
  .

  • says

   Poštovanje,
   u najkraćim crtama navedeno je potrebno legalizirati kao nadogradnju, prilikom čega se crta cijela kuća te prikazuje stanje po dozvoli i danas izvedeno stanje, sa razlikama tekstualno i grafički. Doprinosi se plaćaju poslije za nadogradnju bez dozvole.
   lp

 18. tonci says

  poštovanje!
  molio bih vas za savjet!naime,kuća koje je vlasnik moj otac ima 4 etaže i važeću građevinsku i lokacijsku dozvolu izdate 2004 g.(uporabne nema iako mislim da je osoba zadužena za legalizaciju 2004 g. trebala poduzeti i mjere za izdavanje uporabne).bruto površinom prelazi 400 m2 i sve je uredno!
  prije par godina smo na zahtjev susjeda(napominjem da je kuća dvojna!) zajedno s njime proširili postojeće balkone za cca 1m.on nema nikakve dozvole a svjestan sam da smo i mi to izgradili bespravno.
  balkoni su prošireni na način da se od dna do vrha kuće naslanjaju na nove nosive stupove i pročelje je izmijenjeno tako da su između ta tri nosiva stupa napravljeni lukovi.zanima me što poduzeti da se legalizira i taj nadograđivani dio i kakve sve troškove mogu očekivati?

  • says

   Poštovanje gospodine Tonči,

   prvo isprika na nešto dužem čekanju odgovora obzirom na trenutno veliko opterećenje. Naime iako se radi samo o nelegalnim balkonima, vaša se legalizacija gleda u kontekstu cijele zgrade i tako se kategorizira. Kod vas je konkretno dobra okolnost što nema povećanja volumena ili ga ima neznatno što znači da vas očekuje ništa ili vrlo malo doprinosa i niska naknada za legalizaciju.
   lp

 19. Stjepan Markulinić says

  Poštovani,
  zatvorio sam hodnik kojim se dolazi do moga stana.
  Hodnik je sa vanjske strane zgrade u dužini 15 metara i nije potpuno zatvoren, (visina zida je 1,5 metara ostalo je otvoreno)
  Takavim hodnikom se dolazi do 2 stana, pošto sam ja zadnji na kraju hodnika taj dio sam zatvorio sa PVC stolarijom i stavio ulazna vrata u ravnini svoga stana, stan ispred moga nesmetano koristi ostatak hodnika.
  Interesira me dali se može legalizirati dio zajedničkog prostora.

  Pozdrav,
  Stjepan

  • says

   Poštovanje gospodine Stjepan,
   navedeni građevinski radovi također se mogu ozakoniti kao radovi, no samim time u vlasničkom pogledu ništa se neće promijeniti. Drugim riječima nakon eventualnog ozakonjenja izvedenih pregrada, ostali stanari bi i dalje imali suvlasništvo nad tim dijelom što znači da bi mogli tražiti da se taj dio ukloni ili da ih se nekako kompenzira tj. da otkupite taj dio od ostalih suvlasnika.
   lp

 20. Ana says

  Poštovani,
  uskoro planiram kupnju stana uz moguću adaptaciju.Još nisam došla do papira stana, pa ni sama ne znam neke detalje. Zatvorila bi balkon i od njega dobila sobu. Balkon je ispupčen iz zgrade, ali je otvoren samo sa jedne strane – prednje na kojoj se nalazi ograda. Da li se to vodi kao lođa ili kao balkon?
  Ulaz na balkon su mi jednokrilna vrata uz koja se nalazi prozor. Ispod prozora na zidu je radijator. Da li bi rušenjem tog malog dijela zida ispod prozora i postavljanjem dvokrilnih kliznih vrata na kao ulaz na balkon značio kao takav zahvat kojim bi se promijenila namjena balkona?
  Da li ima razlike u zatvaranju balkona PVCom i YTONG pločama u smislu definicije tog balkona poslije budući da je jedno gradnja, a drugo montaža?
  Da li sam ja zatvaranjem te jedne strane tog balkona i promjenom vrata napravila situaciju gdje mi je balkon prenamjenjen u nešto drugo?
  Ne razumijem tu granicu između, pa zato imam tolika pitanja.
  U slučaju da mi radi toga balkon više nije balkon, šta sve trebam napraviti od papirologije?
  U slučaju da mi radi toga balkon dalje ostaje balkon kakva me tamo papirologija čeka?
  Hvala na odgovorima :)

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Ana,

   nekako u najkraćim crtama. Kod vas se čini se radi o balkonu obzirom da je izveden kao konzola. No i da je u pitanju lođa, ako bi se radila prenamjena u sobu za to je potrebna dozvola je se povećava unutarnja površina i obujam. Investitor je moguće već iskoristio maksimalnu izgrađenost čestice tako da je velika mogućnost da navedeno možda ne bi mogli ni raditi tj. da ne bi dobili dozvolu za daljnje nadogradnje.
   Gradnja zidanjem je jednaka kao i montaža u smislu gradnje i odobrenja za građenje iako je postupak izvođenja drugačiji. Montažne kuće npr. također trebaju dozvolu.
   lp

 21. Mislav says

  Poštovani,

  Uskoro planiram kupnju stana u prizemlju zgrade. Stan ima cca 40 m2 te oko 100m2 pripadajućeg terena. Ukoliko bi želio dio tog pripadajućeg terena zatvoriti u dodatnu sobu ili dnevni boravak što mi je potrebno činiti sa pravne strane?

  Lijep pozdrav

   • Dizajn et cetera says

    onda izmjena građevinske dozvole ukoliko je uopće moguće jer ako bude razlike od projekta i dozvole zgrada neće proći tehnički pregled i moći dobiti Uporabnu dozvolu i to će biti veliki problem. Vijdketi dakle sa arhitektima koji su zgradu projektirali iako sumnjamo da će tu biti išta moguće mijenjati.

    lp

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   ukoliko je takvo proširenje uopće moguće u pogledu već postojeće izgrađenosti čestice, potrebna je suglasnost suvlasnika zgrade, a potom projekt i dozvola.

   lp

 22. slavko prekoršek says

  Na legaliziranoj vikendici, sam imao nadkriveni ulaz 9,4 m2. Zbog bure i padalina sam taj ulaz sa strane zatvorio staklo aluminijskim vratima i stjenom, koja se sklapaju(harmonika). Zanima me, dali moram i te radove legalizirati? Napominjem, da se gabariti niso promjenili ni namjena tog prostora.
  Hvala u napred za odgovor!

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje godpine Slavko,

   za vaš slučaj trebalo bi se refirati na članak 5, stavak 8 podstavak 1 Pravilnika o jednostavnim građevinama gdje se navodi: Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi na Postojećoj zgradi kojim se dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio
   omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade, kao što su:
   – prozirni elementi pročelja, osim prozora i vrata,

   navedeno bi se moglo odnositi na razne izvedbe stakala, prozirnih elemenata koji služe upravo za zaštitu od vjetra kiše i drugih atmosferskih utjecaja. Ovo tumačenje je dosta rastezljivo no na temelju njega Ministarstvo je redovito odgovaralo da se ostakljeni balkoni i lođe ne trebaju ozakoniti jer za takve radove dozvola nije potrebna već samo suglasnost arhitekta radi promjene izgleda pročelja zgrade.
   lp

   • slavko prekoršek says

    Na žalost,u Zadarskoj županiji niso tog mišljenja. Odbili su mi zahtjev za etažiranje jer su gore pomenuti radovi “zahtjevna gradnja” i ako želim etažirati moram uložiti zahtjev za rekonstrukciju zgrade ili srušiti te stakloplastične stijene. Tako su mi odgovorili.Imam možda još kakvu drugu mogučnost?
    Hvala i lp

 23. Sanja says

  Poštovani,
  U etažiranoj stambenoj zgradi s prizemljem i prvim katom vlasnica prizemlja srušila je uz moj pristanak staro vanjsko stepenište koje vodi do mog stana na katu i nakon toga izgradila je verandu i novo stubište. Time sam dobila veći nenatkriveni balkon i nenatkriveno stubište novog oblika (ono se sada prislanja uz tu verandu, a ne više uz zid kuće). Osim tog zahvata vlasnica prizemlja morala je još legalizirati svoj podrum i zatvorenu terasu. Dobila sam rješenje u kojem moram platiti komunalni doprinos u iznosu koji odgovara postotku mog vlasničkog udjela. Budući da se komunalni doprinos obračunava za razliku u VOLUMENU (a ja legaliziram nenatkriveno stubište i balkon) ispada da praktički plaćam za njen dio, budući da se za nenatkriveno stubište i balkon komunalni doprinos ne plaća! Zanima me, mogu li to nekako osporiti.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   na žalost kako nismo radili vašu dokumentaicju za legalizaciju i nemamo jasan uvid u vašu situaciju ne možemo vam pomoći. Najbolje bi bilo da vidite sa uredom koji je radio arhitektonske snimke ili da se dogovorite direktno sa susjedom oko plaćanja.
   lijepi pozdrav

 24. Darijo says

  Poštovani,

  U obiteljskoj kući koja ima građevinsku dozvolu zagradio bih postojeći balkon od 3 kvadrata. Zanima me da li je za to potrebna ikakva dozvola ili se može zagraditi bez iste.

  Lijepi pozdrav.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   svakako je potrebna dozvola. Ipak zbog zahtjevne procedure, troškova za mali benefit i drugih ograničenja kao što su suglasnosti suvlasnika zgrade, takvi zahvati su rijetko mogući i uglavnom neisplativi.

   lijepi pozdrav

 25. Ivan says

  Bok.
  Imam jedno pitanje
  Za objekt je 1983. godine ishođena važeća građevinska dozvola slijedećih karakteristika:
  – P+1(prizemlje + kat), s time da visina krovnog vijenca ne prelazi 6,0 metara
  – objekt koji se gradi ne smije biti manji od 50 kvadrata tlocrtne površine niti smije premašiti 100 kvadrata u tlocrtu.
  – krov mora biti izveden u kombinaciji dvije ili više krovnih ploha, pod nagibom od 30 stupnjeva ( to su u grubo najbitnije stavke građevinske dozvole)
  Kasnije je prilikom gradnje izgrađeno visoko potkrovlje, pa smo stoga trebali ući u postupak legaliziranja objekta.
  Mene sada zanima proizilazi li iz ovoga da je za objekt ove veličine (kako je to propisano u građevinskoj) uredno plaćen komunalni i vodni doprinos i da li ćemo trebati platiti puni vodni i komunalni doprinos za cijeli objekt ili samo za razliku u volumenu između stvarnog volumena objekta kakav je sada i volumena dozvoljenog po građevinskoj dozvoli.
  Molim vas lijepo za odgovor i svesrdno se zahvaljujem.

  • Dizajn et cetera says

   Komunalni i vodni doprinos će se platiti samo za razliku, dok će se naknada obračunati na cijeli volumen jer je dozvola prekršena u startu.

   lijepi pozdrav

 26. zdenko says

  Poštovani
  Imam pitanje u svezi balkonskih vrata. Naime ,prošle godine je susjed u prizemlju srušio dio balkonskog zida (LOĐE) i stavio alu sijenku sa vratima. To je naravno napravio bez ikakvog dogovora s ostalim stanarima.Napominjem da je to stambena zgrada te me zanima ima li on na to pravo.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   nema, što je i logično. Da je navedena rekonstrukcija izvedena prije 21.6. 2011. moglo bi se legalizirati (da se zahtjev podnio na vrijeme). Ovako, potrebna je dozvola obzirom da se radi o rekonstrukciji lođe koja to očito više nije (a mijenja se i izgleda pročelja) i naravno potrebna je pri tom suglasnost ostalih suvlasnika.

 27. Marince says

  Poštoavni,

  Stan u kojem živim ima natkrivenu terasu 7×1,5 m2. S obziorm da susjedu u stanu ispod od terase vlaži strop mi bi željeli terasu zatvoriti tj. ostakliti sa PVC stolarijom. Koliko sam shvatila iz prethodnih komenatra za tako nešto nam ne treba dozvola ili se varam? Naravno, preduvjet je suglasnost svih stanara zgrade.

  Da li činjenica ako jednom taj prostor pretvorimo u npr. prostor za dječju igru (postavljanje parketa i grijanja) zahtijeva ishođenje dozvole i da li se to može napraviti naknadno nakon što se prostor zatvori?

  Hvala unaprijed.

  lp

  • Dizajn et cetera says

   Da potrebna je dozvola i suglasnost suvlasnika, za svako zatvaranje kojim se povećava GBP zgrade bez obzira na namjenu.

 28. Julijana Maraković says

  Poštovani,
  moj otac je vlasnik kuće od 80kvadrata koja je građena prije 1968g. a sastoji se od prizemlja i potkrovlja u kojem je bio stan , 2005g. je rađena adaptacija krovišta i ta da se zatvorila u sobu jedna terasa od 15 kvadrata (prije toga je bila natkrivena od gradnje kuće), i napravile su se 2 kućice na jednoj strani kuće-da se dobije na visini. Na tom mjestu je zid dizan za 50cm. Moj otac nije predao papire za legalizaciju na vrijeme, a ja se planiram useliti u taj dio i obnovit ga iznutra, pošto želim napraviti etažiranje objekta i upisati se kao vlasnik toga potkrovlja u zemljišne knjige-zanima me da li moram platiti kaznu i kolika je ona otprilike za takav oblik gradnje, ili mogu etažirati kuću bez toga. Hvala.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   prije etažiranja kuća se treba ozakoniti. Obzirom da zahtjev nije predan na vrijeme, trebalo bi eventualno provjeriti da li se postojeće izvedeno stanje može ozakoniti po sadašnjem zakonu o gradnji gdje je potrebno da je sve izvedeno u skladu sa parametrima prostornog plana.
   Etažiranje dolazi na red tek na kraju kada je sve zakonito.

   lijepi pozdrav

 29. Miro says

  Poštovani,
  U stambenoj zgradi zatvorili smo nenatkrivenu terasu (koja ima pogled prema ulici) i time povećali stambeni prostor. Da li smo trebali tražiti suglasnost svih stanara, tj. šta nam je sve potrebno za legalizaciju.
  Hvala unaprijed

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje g. Miro,

   bez suglasnosti suvlasnika biste mogi legalizirati samo ako ste podnijeli zahtjev po starom Zakonu NN 86/12. Sve ostalo zahtjeva suglasnost i poštivanje parametara prostornog plana, gdje bi maks. izgrađenost čestice mogla biti već prvi problem, jer se nadogradnjama povećava ukupna građevinska brutto površina koja je možda za vašu zgradu već bila iskorištena.

   lijepi pozdrav

 30. Mirjana says

  Molim za odgovor. Naslijedila sam 1/4 kuće,a to je stan u prizemlju od 55 m2. Tome stanu pripada i natkrivena terasa od 10m2 /koeficijent 0,50/. Rukovodila sam se tumačenjem Ministarstva … da se zaziđivanje takvih prostora, ako se ne mijenja svrha, ne treba legalizirati pa sam popunila prostor između vanjska dva noseća stuba zidom od siporeksa visine 1,60 m, a ostatak do plafona sa plastičnim prozorima i jednim vratima. Napominjem da nisu mijenjani gabariti zgrade niti mog stana.To je urađeno iz čisto praktičnih razloga da se stan zaštiti od vjetra i kišnih nanosa! Da li trebam šta dalje činiti i mogu li rođaci,sa kojim su loši odnosti tu što zahtijevati /oni imaju isti takav stan na suprotnoj strani/ ? Hvala !

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Mirjana,

   kod navedenog tumačenja Ministrastva treba biti jako oprezan. To tumačenje se odnosi na zahvate koji su opisani u članku 5. stavak 8. Pravilnika o jednostavnim građevinama gdje se navodi da se na postojeću zgradu mogu bez dozvole (ali sa projektom) dodati prozirni elementi pročelja osim prozora i vrata. Tu sve upućuje na stavljanje bilo stakla, bilo cerade na neki otvoreni dio zgrade. U vašem slučaju je, prema opisu, natkrivena terasa pretvorena u zatvoreni prostor gdje se povećala brutto površina i koeficijent toga prostora koji više nije 0,5 nego 1. Znači da je za navedeni zahvat ipak potrebna građevinska dozvola.

 31. Josip Vrenko says

  Poštovanje, !985. godine, uselio sam u stan zamjenom stana. Po ugovoru i nacrtu stana, dobili smo 47.m2 površine stana. Međutim, negdje 2005. bili su nam iz” Čistoče” izmjeriti površinu stana i izmjerili su da ima 60.m2. Jer su prijašnji vlasnici povečali površinu balkona izlazeči van iz starih gabarita. A morali su tako, jer je susjed ispod mene a i iznad mene napravio produljenje. Kada smo se uselili,mi smo samo zatvorili staklom balkon, tako da je sada taj prostor zatvorena površina. Zanima me, koji je sada naš status s obzirom da mi nismo imali nikakve zidarske intervencije, osim one staklene i jeli bivši stanar dušan snositi nadoknadu ili mi.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Josip,

   ukoliko je taj prostor danas kao unutarnji dio stana tada je navedeno potrebno ozakoniti. Pogotovo jer se prema izmjeri povećala kvadratura. Troškove snosi sadašnji vlasnik stana, a poslije se eventualno može sve utužiti ukoliko smatrate da ste bili prevareni.

   lp

 32. Darijo says

  Poštovani,

  Imam jednu nedoumicu i bio bih zahvalan na Vašem odgovoru. Uz kuću je sagrađena garaža (ucratana u katastar) veličine 20m2. Garaža je mostom povezana na kuću (dakle moguć je pristup na garažu), te su i most i garaža ograđeni (terasa?).
  Konkretno pitanje je, da li je takvu garažu moguće legalizirati kao jednostavnu građevinu ili to nije moguće radi omogućenog pristupa? Ako to nije moguće, da li bi bila valjana varijanta u kojoj bi se fizički na mostu napravila pregrada koja bi sprječavala fizički pristup na garažu? Da li bi se u toj varijanti ograda na garaži i mostu morala u potpunosti ukloniti?

  Hvala unaprijed

 33. saša says

  Poštovani,
  živimo u zgradi koja ima građevinsku, ali nema uporabnu dozvolu. Kako stan želimo iznajmljivati kao turistički apartman ona nam je potrebna. Kako nisu svi stanari bili za legalizaciju, dio stanara je predao zahtjev samostalno za legalizaciju vlastite stambene jedinice. Da li je takva legalizacija moguća i kolika bi bila kazna za takvu legalizaciju? Zgrada pri izgradnji nije izašla iz gabarita već je dio garaža prenamijenjen u poslovne prostore. Sada dio stanara želi odustati od legalizacije zbog straha od velikih kazni.
  Hvala

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Saša,

   najčešće, ali ne uvijek je moguće legalizirati stambene jedinice pojedinačno. Od odustajanja bi bilo puno mudrije da se stanari koji nisu predali zahthjev priključe postojećem zahtjevu ukoliko je predmet još uvijek u postupku. Iz iskustva vidimo da su mnogi propustili ovu priliku ozakonjenja, koja u perspektivi može biti nemoguća ili koštati samo još više. U nekim slučajevima gdje je dio stanara ozakonio svoje stanove,a dio nije, bile su odbijene cijele zgrade za poticaje za energetsku obnovu subvencioniranu od FZOEU i lokalne samouprave.

   lijepi pozdrav

 34. Petar says

  Poštovani!
  Želim zatvoriti lođu i pritom joj prenamijeniti funkciju, tj. proširiti sobu na taj prostor. Nemoguće mi je za tu svrhu prikupiti potpise svih suvlasnika stanova jer je riječ o neboderu sa otprilike 100 stanova od čega dobar dio suvlasnika unazad 30 godina nije navratio u neboder više od dvaput, a neki od njih uopće ne žive u Hrvatskoj.
  Molim za savjet. Jel dovoljno da službeni predstavnik suvlasnika tj. predstavnik stanara (zgrade) potpiše suglasnost u ime suvlasnika?
  Osim toga, u istoj vertikali nebodera već je zatvoreno nekoliko lođa, ne znam jesu li promijenile funkciju ili ne, a moguće je i da su (naknadno) legalizirane. Ako krenem prikupljeti potpise, s obzirom na broj stanara, postoji realna šansa da netko ne da svoj potpis. Što se dogodi ako 1 susjed od njih stotinu ne da svoju suglasnost? Što ako nisu za sve stanove upisana vlasništva? Tko će tada potpisati? O narušavanju pročelja je besmisleno govoriti jer je trećina lođa već ionako zatvorena. Molim Vas i da mi kažete kolike su kazne (novčane i ove druge) za takav zahvat bez potrebne dokumentacije. Hvala i lijepi pozdrav!

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Petar,

   kao što ste naveli jako teško će biti dobiti suglasnost svih suvlasnika, a pitanje je da li je rekonstrukcija (nadogradnja) uopće moguća obzirom na postojeću izgrađenost. Nezakonita gradnja može vas dovesti u situaciju da vas netko prijavi.
   Moguće je da su neki stanari svježe legalizirali svoje rekonstrukcije ili da su u postupku. Za sve koji su već zatvorili balkone i nisu podnijeli zahtjev, najbolji je način da se priključe postupku tj. nekom od stanara koji su podnijeli zahtjev, ukoliko postupak još nije okončan.
   Slažemo se da zgrada sa dijelom zatvorenih balkona nagrđuje pročelje, no to ne otvara mogućnost da se rade daljnja zatvaranja. Ipak se možda u perspektivi donese neka zakonska odredba kojom bi se omogućilo zatvaranje drugih lođa ili balkona u vertikali u smislu sanacije stanja. No to je za sada samo pretpostavka.

 35. kristina says

  postovana,naime kupili smo kucu koja ima tlocrtnu povrsinu 71m kvadratni,u dvoristu se nalazi ljetna kuhinja koja je bila u istom vremenu sagradena (prije 15.2 1968)tu je naknadno dodana garaza i krovom se spojila supa i ljetna kuhnja sto je ispala jedna cijelina naime to je u postupku legalizacije i kao gospodarski objekat se i legalizira,no kuca je imala u nacrtu ulaz koji je bio ocito 6 kvadrata no bivsi je vlasnik srusio nekada davno i sagradio drugu ajmo to nazvati verandom ali sada ima 8 kvadrata i sada taj ulaz ide u slovo L,no ono sto bi ja sada ucinila je da bi zazidali sa dvije strane taj prostor ispred ulaza i dobili bi prostoriju oko 12 kvadrata ,mozda cak i malo manje…e sad ono sto mene zanima kako bi najbolje prosla da to napravim..mislim mogu li zatraziti samo gradevinsku dozvolu bez geodeta i arhitekta s obzirom da se radi samo o zatvaranju te dvije strane..jer ako me to kosta vise od vrijednosti nadogradenoga dijela..necu ga raditi iako mi je prijeko potreban te kako da izracunam komunalni i vodni doprinos za to,hvala i srdacan pozdrav

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   za nadogradnju trebate dozvolu, za dozvolu trebate projekt koji je izveden u skladu sa posebnim uvjetima, a projekt treba izraditi za to ovlaštena osoba. Trebate dakle arhitekta i po svemu sudeći geodeta.

   lp

 36. Ivana says

  Poštovani, obiteljska kuća ima sve dozvole i sve je legalno. Donji kat kuće sa jedne strane ima cijelom dužinom balkon. Što je potrebno da bi se polovica tog balkona(oko 4m)proširila 1m? hvala unaprijed!