Zahtjev za legalizaciju

zahtjevSvi koji nisu stigli kompletirati tehničku dokumentaciju mogu još uvijek ući u postupak legalizacije tako da podnesu zahtjev do 30.lipnja 2013. (Napomena: 28. lipnja je petak)
U prilogu se nalazi:
Obrazac zahtjeva za legalizaciju za grad Zagreb

Isti obrazac može se koristiti i za sve druge Općine i gradove, samo na način da se u naslovu “Grad Zagreb, Gradski ured…” promijeni naslov prema uredu ili odjelu Općine gdje se traži Rješenje o izvedenom stanju.

 Nakon predaje samog zahtjeva za legalizaciju, nakon što se “uhvati” rok za predaju, potrebno će biti dostaviti tehničku dokumentaciju potrebnu za donošenje Rješenja o izvedenom stanju.

Ostale korisne informacije:
Postupak legalizacije objekta u 2013.
Kako znati da je objekt legalan
Izračun troškova: izrada tehničke dokumentacije, naknada kazna, komunalni i vodni doprinos

Comments

 1. maja redzic says

  postovani,
  imamo vikendicu na Pagu, ta nam je vikendica uradena manje povrsine od prokjekta a imamo dodani otvoreni balkon,bez ograde ..
  vikendica ima gradevinsku dozvolu, napravljena je oko 1976 godine
  da li moramo legalizovati balkon i ako da koje je procedura da se to uradi?
  hvala

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Maja,
   postojeći zakon o legalizaciji je idealna prilika da se tehnička dokumentacija uskladi sa izvedenim stanjem i time legaliziraju sva odstupanja od projekta i dozvole. Dakle odgovor je svakako da. Podnesite zahtjev do konca ovoga mjeseca i potom ga dopunite dokumentacijom.
   Procedura tj. potrebna dokumentacija određena je prema brutto površini objekta 8bez obzira koliko je na objekt nadograđeno ili za koliko je smanjen)
   više na: http://www.legalizacijagradnje.com/legalizacija-bespravne-gradnje/
   lijepi pozdrav

   • Milan says

    Mislim da je gore navedena informacija netocna, moguće je iskoristiti čl.4 stavak 1. Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima (NN 68/13) koji kaže:
    Postojećoj zgradi kojim se dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade, kao što su:
    -prozori, vrata ili prozirni elementi pročelja
    -toplinska izolacija podova, zidova, stropova, ravnih i kosih krovova,
    -hidroizolacija
    -oprema, odnosno postrojenje za grijanje, hlađenje ili ventilaciju, te za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije i vode,
    -vodovod i kanalizacija
    -plinske instalacije
    U tom je slučaju na terenu prilikom gradnje potreban samo statički izračun za dograđeni dio.

    • Milan says

     Danas je to čl.5 stavak 18. Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima (NN 153/2013) koji kaže:
     Bez gradjevinske dozvole , a u skladu s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi: stavak 8. je predhodno citirano, a stavak 18. je natkrivanje postojece otvorene gradjevine samonosivim balkonskim platnom. LP

     • Dizajn et cetera says

      Poštovanje gospodine Milan,

      hvala na sugestiji no potrebno je precizno čitati propise, pogotovo one koji su na snazi. Pravilnik koji ste naveli je već više od godinu dana van snage i sada je na snazi Pravilnik o jednostavnim građevinama NN 79/14 No i bez obzira na navedeno za izvođenje balkona, terasa i slično, je oduvijek potrebna dozvola, odnosno u ovom slučaju ozakonjenje.
      Stavak koji ste vi naveli odnosi se na balone (najčešće teniske) nad otvorenim građevinama, a tako stoji i u postojećem pravilniku koji je na snazi.

 2. božo says

  poštovani
  Posijedujem vikendicu koja je sagrađena 1989 bez ikakve papirologije u gračacu.vikendica nema struju ,vodu,kanalizaciju tj. Nikakvu infrastrukturu te je devastirana tokom rata..Molio bih vas da mi odgovorite što napraviti u vezi legalizacije.
  Unaprijed hvala.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Božo,
   svakako bi bilo mudro legalizirati ono što je ostalo od bespravne kuće i to po postojećem zakonu obzirom da se povoljniji ne očekuje.
   Bitno je da kuća ima barem jednu etažu.
   Obzirom na rok koji završava ovaj tjedan, za početak podnesite zahtjev kojeg će te nakon toga nadopuniti potrebnom dokumentacijom ovisno o kategoriji objekta.
   lijepi pozdrav

 3. Stjepan says

  Pozdrav, zanima me da li mi treba na teren izlaziti geometar ili je dovoljan samo projektant, budući da sam kuću produžio dva metra , tj. nisam postupio po građevinskoj dozvoli koju imam za nju, dok se ništa drugo nije mijenjalo. Hvala

  • Dizajn et cetera says

   Dobar dan gospodine Stjepan,

   ukoliko postoji tlocrtno odstupanje od onoga što je zabilježeno u katastru svakako je potreban geodet. Dakle, da.
   Geodetski snimak osim što bilježi stvarnu tlocrtnu situaciju za legalizaciju, olakšava posao i arhitektu koji će kuću tako lakše uklopiti u njene vanjske gabarite.
   lijepi pozdrav

 4. zoran says

  Moja supruga je nasljedila vikendicu u Zagorju,pošto je prije živjela njezina baka tamo i na postoječe mjesto di je bila stara kuča koja je napravljena prije 68 napravljena je druga kuča tj, vikendica što da radimo a da to sve ne propadne,dali je dovoljno samo predati zahtjev za legalizacuju a u toku godine platiti što moramo ili moramo imati sve?Što se događa ako ne predamo papire za legalizaciju?
  Molimo pomoč

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Zoran,

   rekonstrukcija ukoliko je rađena bez dozvole i da su se mijenjali gabariti kuće ili da se utjecalo na bitne zahtjeve građevine treba se legalizirati. Dobra je okolnost za vas što se može iskorisiti da se ne plati, ili umanji komunalni, vodni doprinos.
   Obzirom na rokove svakako predati zahtjev na vrijeme, a poslije nadopuniti sa tehničkom dokumentacijom koja će odgovarati izvedenom stanju objekta.
   Ukoliko ne predate zahtjev propustiti će te jednu priliku koja se po svemu sudeći neće lako ponoviti.
   Naša je preporuka svima koji su u nedoumici oko svoje legalnosti, da podnesu zahtjev koji se može naknadno i povući ukoliko je sa objektom ipak sve u redu, a propuštanje roka teško će se popraviti.
   lijepi pozdrav

 5. jasmina says

  iz Dubrovnika sam.kuca mi je u ratu ostecena.2 stupanj ostecenja.nemam gradevinsku samo vlastovnicu.da li da predam zahtjev za legalizaciju ili podlijezem novom zakonu?

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Jasmina,
   sam dokaz o vlesništvu nije dokaz da je objekt legalno građen. Dakle na temelju osnovnih informacija koje ste dali trebali bi legalizirati ukoliko navedena kuća nije imala odgovarajuću dozvolu ili nije starija od 1968.
   lp

 6. Marko says

  Poštovani,
  imam problem oko legalizacije autopraonice.
  Dobijam različite odgovore, pa ako mi možete konkretno reći, dali za legalizaciju autopraonice treba arhitektonski snimak (sa izjavama ovlaštenih inženjera građevine, elektrotehnike i strojarstva) ili je dovoljan građevinski snimak izvedenog stanja (bez izjava).
  Autopraonica je površine 170m2.

  Zahvaljujem.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Marko,
   praonica tj. vaša zgrada površine 170m2 legalizira se kao manje zahtjevna zgrada poslovne namjene. Za navedenu kategoriju kao i za sve ostale kategorije u legalizaciji nisu potrebne izjave inž.elekt. i strojarstva, a nije potrebna ni izjava statičara, koja se daje samo za zgrade preko 400m2.
   Govorimo dakle o legalizaciji, a ne o ishođenju građ. dozvole.

   lijepi pozdrav

 7. Ana says

  Poštovani,
  podnesli smo zahtjev za legalizaciju balkona tj. prenamjena u stambeni prostor . Dobili smo od lokalne jedinice da bi zahtjev trebali dopuniti dokumentacijom . S obzirom da smo vratili sve u prvobitno stanje ,dakle u stanje balkona,koji je legaliziran, možemo li tražiti povlačenje zahtjeva i po kojoj osnovi?
  Zahvaljujem,
  LP
  Ana

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Ana,

   možete kao što ste naveli istom tijelu dostaviti dopis da povlačite zahtjev obzirom da ste nezakonitu gradnju uklonili. U slučaju da ništa ne poduzimate i ne dostavite nadopune sam predmet će u određenom trenutku biti jednostavno isključen iz postupka.
   lijepi pozdrav

 8. Neda says

  Poštovani! Molim vas za savjet kako dobiti riješenje za kuću koja je bila u obnovi. Predala sam papire za legalizaciju prije 3 godine, ništa od toga, Sad je izišao zakon za kuće u obnovi, ali nitko nezna napisati riješenje, napominjen da je kuća bila 3kategorija, predmet je došao do kraja ali se nezna definirati riješenje, tako mi je rečeno, da malo još pričekam, lip. poz. neda

  • Dizajn et cetera says

   poštovanje gospođo Neda,

   svakako se raspitajte što je sa vašim predmetom kod arhitekta koji vam je radio dokumentaciju ili referenta koji vodi vaš predmet, jer je dosta nedoumica u međuvremenu otklonjeno.

   lp

 9. Valerija says

  Poštovani,
  do 30.06.2013. podnijeli smo Zahtjev za legalizaciju garaže. Kao dopunu Zahtjevu tražili su akt na temelju kojega je osnovna stambena zgrada izgrađena. Dostavili smo im Rješenje iz 1976. o prvenstvenom pravu korišenja građ. zemljišta u svrhu izgradnje obit. stam. zgrade. Mislili smo da je to dovoljno jer je kuća ucrtana u katastru i gruntovnici. Imamo Urbanističke uvjete iz 1976., original nacrta kuće (tlocrt, bokocrt) od projektanta, sve moguće ugovore o priključcima i doprinosima ali ne i građevinsku dozvolu. Pretražili smo lokalni Državni arhiv a obzirom da je tata umro ne znamo što se dogodilo s građevinskom dozvolom. Što nam je sada činiti, odakle započeti jer je rok 30.06.13. prošao. Srdačan pozdrav!

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Valerija,

   dobro je da ste podnijeli zahtjev za legalizaciju na vrijeme. Što se glavne zgrade tiče njezina se legalnost dokazuje odgovarajućim aktom za građenje čiji su se nazivi nerijetko u prošlosti i mijenjali. Na sljedećem linku je lista naziva kroz vrijeme.
   Sama činjenica da je objekt upisan u katastar i zemljišne knjige ne dokazuje zakonitost jer se na žalost u nekim periodima upis mogao raditi na različite načine. Sam projekt također nije dovoljan jer su nekada ljudi imali projekt ali nikada nisu ishodili dozvolu.
   Ukratko dokaz zakonitosti je dozvola koja je obično kod investitora (uz pripadajući projekt), a trebala bi biti dostupna i u odjelu za graditeljstvo vaše Općine ili u arhivima (za starije zgrade). Ukoliko je došlo do neke štete ili požara arhiv može napisati izjavu da dozvola usljed navedenih razloga više nije dostupna.
   Dakle ako se dozvola ne nađe ne postoje dokazi zakonitosti i glavnu kuću je potrebno ozakoniti. Obzirom da ste podnijeli zahtjev za pomoćni objekt kojem još uvijek možete priključiti i glavni, uvijek nam se možete javiti za uvid u slučaj i ponudu za potrebne radove na naš kontakt.

   lijepi pozdrav

 10. ivan says

  Postovani!

  Vlasnik sam manje zahtjevne zgrade
  izgradjene prije veljace 1968 dakle legalna je u svojoj upisanoj povrsini u katastarskom operatu od 98 m2, nelegalno su nadogradjene dvije drvene strehe, jedna povrsine 15m2, druga 34m2. Kako je u medjuvremenu uredbom vlade RH zemljiste zgrade proglaseno pomorskim dobrom( nije provedeno, ne postoji jos nikakva zabiljezba) zgrada je ostala van rezima pom. dobra, dakle strehe su upitne. Spomenuta zgrada neznatno u uklopu sadasnjeg stanja i katastarskog stanja odstupa nekih 2-3m2 sto je posljedica rekonstrukcije starog zida!
  Od strane ureda za urbanizam sugerirano mi je da povucem zahtjev za legalizacijom jer ce biti odbijen zbog pom. dobra!
  Ako je moj problem donekle jasan ,moje pitanje je:
  1. Moze li se donjeti djelomicno rjesenje o izvedenom stanju za zgradu van rezima pom.dobra. ( Zgrada je inace oznacena kao kuca, a u stvarnosti je poslovno- stambeni objekt- restoran u prizemlju) ovo spominjem jer bi time bila odradjena i prenamjena
  objekta.
  2. Shodno tome je li moguce da strehe ostanu van rjesenja odnosno onaj dio djelomicnog rjesenja na koji se legalizacija ne moze ostvarit.
  3. Da li je pametno povuci zahtjev i pokusati ishoditi rjesenje o izvedenom stanju redovitim putem.
  4.ako se zahtjev povuce jel’ ga je moguce ponovo predati pozivom na broj povucenog zahtjeva!
  5. Sto sa objektima za ciju nadogradnju nije predan zahtjev za legalizaciju, a ne postoji nikakvo rjesenje nadlezne inspekcije za uklanjanjem!

  Unaprijed hvala na odgovoru!

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje g. Ivan,

   u osnovnim crtama vi možete ozakoniti vaš objekt po zakonu iz 2012. na način da uklonite sve što ometa ozakonjenje članak 20. stavak 4. Zakona o postupanju. Arhitekt je ovo morao znati.
   Dakle to je jedini ispravan put, dok bi povlačenje zahtjeva bilo nepotrebno. Legalizacija po novome Zakonu je samo skuplja, teža i vrlo rigorozna jer se ispunjavaju uvjeti prostornog plana.
   Objekti za koje nije predan zahtjev mogu se legalizirati dakle samo ako se uklapaju u parametre prostornog plana.
   lp

 11. Sasa Krbavac says

  Postovani
  Pored kuce sa svim urednim papirima zelim izgraditi vrtnu kucicu iz siporexa velicine 13 kvadratnih metara. Da li je potrebna kakva dozvola?

 12. Ivana says

  Postovani,
  moja majka je suvlasnica kuce na Solti, koja je stara preko 150g. Prije 1968.g. s krova kuce uklonjene su kamene ploce, te je na jedan dio kuce nadograđeno potkrovlje, a cijela kuca prekrivena salonitnim plocama.
  Od smrti tete tj.od 2002.g. u kuci nitko nije boravio, do prošle godine. Medju suvlasnicima je i moja rodjakinja, koja je u kucu doselila iz Zagreba, a kako u nju nije dolazila od kad je bila djevojcica, nija bila upoznata sa starosti nadogradjenog dijela, te je bez dogovora s mojom majkom i ostalim suvlasnicima, predala zahtjev za legalizaciju, te po zahtjevu Ureda, ove godine zvala i geodeta koji je napravio izmjeru i elaborat, a sve bez naseg znanja(odnosi su nam poremeceni, te vise s nama ne komunicira niti oko osnovnih suvlasnickih situacija). Kako sam od njenog supruga doznala da su predali zahtjev za legalizaciju i o dolasku geodeta, uspjela sam ga uvjeriti da radimo nepotreban trosak, jer su nadogradnja i krov naprevljeni daleko prije 68.g.
  Moje je pitanje : Što sad ? Da li je moguće povuci zahtjev za legalizaciju, koji je predan i ako da, tko ga i na koji način treba povući, pogotovo jer je vjerojatno već i geodet predao elaborat. Takodjer me zanima, ako moja majka nije bila suglasna (tocnije, rođakinja je nije niti informirala o svojim radnjama oko kuće) s angažiranjem geodeta za izmjeru i predajom zahtjeva za legalizaciju, tko bi trebao snositi troskove oko svega?
  Unaprijed hvala na odgovoru!
  Lijep pozdrav, IP

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gđo Ivana,

   zahtjev za legalizacju se uvijek može povući. Čak i ako ga ne nadopunite on će biti nakon nekog vremena poništen od samog tijela graditeljstva gdje je predan. Ukoliko je bilo nadogradnje nakon 1968. bilo bi mudro da se postupak dovede do kraja. Bila kuća zakonita ili ne vi će te svakako trebati usluge geodeta da se kuća ucrta u katastar, a bilo bi poželjno tražiti i Uporabnu dozvolu (ako je kuća legalna) gdje će te trebati angažirati i arhitekta da napravi arhitektonski snimak kuće što će biti u principu zamjena za projekt koji nikada nije bio rađen.

   lijepi pozdrav

 13. Ljubica says

  Poštovani,
  Imam pušnicu 2,8 m2 kao izdvojen objekt u dvorištu. Da li se to treba legalizirati?
  Unaprijed hvala na odgovoru

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   kao pomoćni objekt da. Tu ipak nema potrebe za angažiranjem arhitekta i geodeta već se sve radi uz naknadu od 500kn prema gradu/državi. Naravno preduvjet je da ste zahtjev podnijeli na vrijeme.

   lp

 14. Sanja Mihaljević says

  Poštovani,
  u zakonskom roku sam podnijela zahtjev za legalizaciju garaže (7,60 x 4,60 m) koja je prislonjena uz kuću.
  Iznad garaže je nenatkrivena terasa.
  Kuća ima sve potrebne dozvole (građevinsku i uporabnu dozvolu) koje su priložene uz zahtjev. Komunalnu naknadu za garažni prostor, prema rješenju Upravnog odjela, plaćam više od 20 godina.
  Upravni odjel mi je poslao zahtjev za dopunom dokumentacije vezano uz legalizaciju:
  -tri primjerka geodetske snimke izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade koju je izradio i ovjerio ovlašteni inženjer geodezije …, odnosno kopije katastarskog plana ako je nezakonito izgrađena zgrada evidentirana na katastarskom planu
  -tri primjerka snimke izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade koju je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva.
  Da li moramo priložiti traženu dokumentaciju iako je objekt ispod 50 m2?
  Srdačan pozdrav

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Jasna,

   objekt je tlocrtno manji od 50m2 no zbog natkrivene terase ima više od jedne etaže što ga automatski svrstava u jednostavne zgrade gdje je potrebno napraviti propisanu tehničku dokumentaciju.

   lp

   • Sanja Mihaljević says

    Poštovani,
    iznad garaže nije natkrivena terasa, pa sam radi toga i zbunjena rješenjem Upravnog odjela.
    S poštovanjem

 15. Igor says

  Postovanje
  Uz kucu sagradjenu sedamdesetih godina bih nadozidao prostor za zivljenje oko desetak kvadrata, pitanje je kako se to vodi u legalizaciji i projektiranju posto imam samo prostor za gradnju!? Ostatak kuce je kazem sagradjen sedamdesetih i papirologija je u redu!

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Igor,

   radi se o rekonstrukciji odnosno nadogradnji dijela građevine. Za navedeno je potreban glavni projekt i građevinska dozvola.

   lp

 16. Mira says

  Postovani,
  Predali smo zahtjev za legalizaciju kuce (vecina izgradena prije 68 g., razlika za legalizaciju je 8 m3) i posebno za garazu sa spremištem i nadstresnicom jer je to odvijeni objekt. Obzirom da garaza sa spremistem nije pomocni objekt vec jednostavna građevina od 63 m2 i u potpunosti nelegalna, da li se komunalni doprinos placa samo za razliku iznad 50 m2 ili na svu povrsinu odnosno kubikazu? Isto pitanje i za vodni doprinos. Hvala najljepša
  ?

 17. JosipaL says

  Postovani, molim Vas pomoc. Predali smo zahtjev za legalizaciju vikendice. Radi se starom naselju (u kojem više nitko ne živi nego su tamo samo vikendice), u kojem je naš objekt jedan od mnogih. Kućica je površine 4×5m s nadstrešnicom 4×1m. Ima podrum (koji je dio prednjeg dijela, obzirom da je objekt u brdskom području pa se u gornji dio dolazi stazicom s druge strane) koji nije vezan uz gornji dio i površine je 3×1.5m.
  Koju dokumentaciju moramo predati da bi objekt legalizirali (u pozivu koji smo dobili stoji: dostaviti dokumentaciju)? Prema kojem zakonu ide legalizacija ovog objekta?
  Hvala unaprijed
  Lp

   • Dizajn et cetera says

    Poštovanje gospođo Josipa,

    možete li molim vas na naš mail poslati još broj kat. čestice i K.O. gdje se vikendica nalazi.

    lijepi pozdrav

 18. Alen Matus says

  Poštovani ,trebao bi jedan savjet u vezi legalizacije jedne etaže odnosno podruma koji se vodi kao ‘tehnička etaža’..Naime kupio sam troetažni stan kojem su u papirima ucrtane dvije etaže i za koji imam uredne dozvole.Sada bih podrum koji se vodi kao tehnička etaža prenamijenio u stanmbeni i etažirao . Međutim taj podrum iliti tehn. etaža se nigdje ne spominje u papirima,tj kao da ne postoji(mislim na građ.dozvolu i uporabnu)Od papira za taj podrum imam samo anex ugovora koji sam sklopio sa prodavateljem u kojem piše da se ta etaža vodi kao tehnička i da se nemože etažirati(neznam zašto)Također taj anex su potpisali i moji dvoje susjeda pošto se na toj našoj jednoj čestici nalaze još dva stana ,njemu još piše da ja mogu koristiti taj podrum kao nesmetan dio mojeg stana i izlaska na vrt.Podrum je veličine 35 m2.Zanima me koji je postupak i da li se to može prenamjeniti tj etažirati? unaprijed hvala..

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Alen,

   Isprika na čekanju zbog minule gužve. Dakle, navedeni podrum se može legalizirati, te se nakon upisa zgrada kakva je po novom stanju može i etažirati. Svakako je poželjno da ste podnijeli zahtjev za legalizaciju na vrijeme, a za tehnički dio u slučaju potrebe stojimo na raspolaganju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *