Legalizacija nadogradnje

Legalizacija nadogradnjeLegalizacija potkrovlja, legalizacija garaže, legalizacija nadograđene etaže ili dijela zgrade na postojeći legalan (zakoniti) dio ili na istu izgrađene prije 15. veljače 1968., moglo bi se nazvati legalizacijom nadogradnje ili stručno legalizacijom rekonstrukcije. Dakle sve što je građeno izvan gabarita dozvole i/ili nadograđivano bez dozvole, postojećim Zakonom može se legalizirati, ukoliko su zadovoljeni propisani uvjeti.
Troškovi i postupak legalizacije objekta u slučaju legalizacije nadogradnje su u najvećem dijelu slični kao i kod legalizacije kompletno bespravnog objekta, no postoje i neke razlike koje su najizraženije u pogledu plaćanja doprinosa prema državi koji su u ovakvim slučajevima bitno manji.
Kod legalizacije nadogradnje, potrebno je napraviti tehničku dokumentaciju za kompletan objekt (ne samo za nadograđeni dio). Dakle arhitektonske snimke gdje je između ostalog potrebno prikazati postojeće i prethodno stanje, dokaz o mehaničkoj stabilnosti (za preko 400m2) i geodetski elaborat (ukoliko objekt nije katastarski evidentiran). Troškovi izrade tehničke dokumentacije za slučajeve nadogradnje računaju se u skladu sa veličinom cijelog objekta kao i kod standardnih slučajeva kompletno nezakonitog objekta, iako je ovdje postupak u arhitektonskome dijelu čak nešto složeniji.
Troškovi komunalnog, vodnog doprinosa i naknada za legalizaciju kod legalizacije nadogradnje su ipak bitno povoljniji jer se plaćaju za kvadraturu, odnosno kubikažu samo nadograđenog (nezakonitog) dijela.
Za moguća dodatna pitanja na temu ili ponudu vezanu za vaš konkretan slučaj, stojimo na raspolaganju: kontakt Dizajn et cetera.

*Napomena -Rujan 2012.:  Današnji Zakon (NN86/12) propisuje nešto drugačiju proceduru za nadograđene garaže i pomoćne objekte do 50m2. Više o legalizaciji nadograđenih pomoćnih objekata do 50m2 možete  pročitati na našoj stranici Legalizacija pomoćnog objekta.
Za nadogradnje veće od 50m2 gdje nije riječ o pomoćnim objektima legalizacija se radi prema ukupnoj veličini (kategoriji) zgrade (osnovni dio + nadogradnja).
Više o kategorijama na: zgrade
do 100m2, zgrade do 400m2, zgrade preko 400m2.

Comments

 1. Stjepan Jurčić says

  Molio bih Vas da mi napravite ponudu (cjenik) legalizacije nadogradnje.
  Kuća na kat je u pitanju, prizemlje je legalno i površine je 55m kvadratnih, kat je ilegalno nadograđen i veličine je 60m kvadratnih.
  Unaprijed zahvaljujem!

  • admin says

   Poštovanje gospodine Jurčić,
   hvala na upitu. Konkretan odgovor poslali smo vam direktno na vaš e-mail.

 2. Bozo says

  Poštovani, posjedujem kući koja je izgrađena prije 1950. godine. Sve komunalije se uredno plačaju. Na nju je nadograđen kat veličine 130 m2, ali nadograđen je netom poslije 21. lipnja 2011. Još nije useljen, niti se koristi. Kuća se nalazi na mom zemljištu, tako da nikome ne smeta. Zanima me kakav je proces legalizacije nadograđenog kata. Hvala i lijep pozdrav.

  • admin says

   Poštovanje gospodine Božo,

   Vezano za kuću iz 1950., obzirom da je izgrađena prije 15. veljače 1968, ulazi dakle u period prije opće legalizacije i kao takva potpuno je zakonita. Dokument kojim se potvrđuje njena legalnost naziva se Uvjerenje o vremenu građenja građevine, a izdaje ga nadležni odjel za gradnju u vašoj sredini. Starost građevine može se dokazivati na temelju zračne snimke sa navedenim datumom presjeka, fotografijom iz tog vremena, uvjerenjem ureda za katastar o vremenu evidentiranja građevine, nalazom građevinskom vještaka itd. Za ishođenje Uvjerenja o vremenu građenja koje je ekvivalent današnjeg Rješenja o izvedenom stanju, zahtjevu je potrebno podnijeti snimak postojećeg stanja (arhitektonske snimke). Kako god postupili kuća neće nikada biti predmetom rušenja.
   Vezano za nadograđeni dio, prema sadašnjem Zakonu presjek je 21.lipnja 2011, što znači da će se moći legalizirati samo ono što je izgrađeno do toga datuma, a zračni snimci dostupni su na stranicama geo-portal.hr
   hvala i lijepi pozdrav

 3. Tomislav says

  Poštovani, posjedujem kuću koja je građena prije 1968 godine.Uredno su plačene sve komunalije.
  Nadogradio sam prostoriju cca 47m2 prije21. LIPNJA 2011 godine.
  Najviše me zanima hoču li imati kakvih problema što se tiče legalizacije objekta.
  Zanima me kakav je proces legalizacije nadograđenog dijela prostorije i koliko če me to otprilike koštati.
  Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav.

  • admin says

   Poštovanje gospodine Tomislav,
   Na temelju svega što ste naveli nema prepreka za legalizaciju nadograđenog dijela na osnovnu kuću koja je obzirom na datum izgradnje već legalna. Postupak je takav da bi trebalo napraviti kompletnu tehničku dokumentaciju za legalni dio kuće i nadograđeni dio (prikazujući razliku prije i sada) te podnijeti zahtjev za ishođenje Rješenja o izvedenom stanju. Kada u odjelu za izdavanje Rješenja ocijene da nema prepreka za legalizaciju, plaćaju se doprinosi i naknada prema državi, ali samo za nadograđeni dio, te je nakon toga nadogradnja ozakonjena i sa kućom se uredno može gospodariti, trgovati, nasljeđivati i dr. u svojoj cijeloj površini kakva u stvarnosti danas i je.
   Za izradu tehničke dokumentacije možete nam poslati upit za ponudu, za što će nam biti potreban kraći opis objekta, ukupna površina i broj katastarske čestice. lijepi pozdrav

 4. marijana says

  postovani imam garazu 70m2 garaza je izgradena na mom posjedu koja posjeduje gradevinsku dozvolu napravljena je u lipnju 2010g zanima me koiko bi me kostalo legalizacija kada bi si napravila gore jedan stan na garazi hvala

  • admin says

   Poštovanje gđo Marijana,

   Ukoliko je postojeća garaža napravljena sa dozvolom i po parametrima dozvole tada ju nije potrebno legalizirati jer je već legalna, te se može nastaviti sa nadogradnjom ali tako da se prethodno ishodi dozvola. Za nadogradnju garaže potrebno je prvo napraviti idejni projekt, za što nam se uvijek možete javiti. Ukoliko postojeća garaža nije legalna tada ju prije bilo kakve nadogradnje potrebno legalizirati. Za dodatne detalje možete se javiti telefonski ili mailom.

 5. Via Fondaria says

  Poštovanje.
  Dali mogu na privatnoj kući legaliziranoj u prizemlju sagraditi verandu
  montažnog ostakljenog tipa cch 15m2 sa normalnim krovićem istog tipa kao i
  postojeći krov bez dokumentacije ili šta treba.
  Zahvaljujem.

  • admin says

   Poštovanje,

   dakle da bi se moglo legalno nadograđivati prvi uvjet je da je objekt koji se nadograđuje legalan. Za verandu kao što je vaša potrebno je napraviti idejni projekt i tražiti dozvolu (Rješenje o uvjetima građenja). Svi manji zahvati za koje nije potrebna nikakva dozvola propisani su Pravilnikom o jednostavnim građevinama.

 6. Mario says

  Poštovani,

  zbunjuju me dva datuma.
  Po jednom mogu se legalizirati sve građevine sagrađeno do 30.11 2009
  a po drugom da se mogu legalizirati svi objekti sagrađeni do 21.06 2011.
  Molim vas za savjet koji je datum pravi.
  Objekt se nalazi u Zagrebu (kuća ispod 300m2)

  • admin says

   Poštovanje gospodine Mario,
   Datum 30.11.2009. pojavio se jednom u nacrtu Zakona samo kao prijedlog, no pravi datum presjeka koji je ipak donesen u Zakonu i koji je služben je 21.06.2011. U izmjenama Zakona u 2012., navedeni datum se neće mijenjati i legalizirati će se moći samo ono što je izgrađeno do 21.06.2011. obzirom da su tada napravljene i zračne snimke.

 7. lado says

  Poštovani, možete li mi pomoći oko slijedećeg.
  kupio sam stan u objektu koji je rađen prema građevinskoj dozvoli ali je dio potkrovlja izrađen protivno istoj i to nakon 21.06.2011. kako sada to legalizirati?
  većina objekta je po dozvoli a dio nije, da li će se moći legalizirati rekonstrukcija ako je zgrada na snimci a rekonstrukcija nakon snimke?
  hvala na odgovoru

  • admin says

   Poštovanje gospodine Lado,

   Sve promjene odnosno rekonstrukcije bez dozvole ili mimo dozvole (dakle nezakonite) koje nisu vidljive na ortofoto snimci neće se moći legalizirati, jer se smatra da su napravljene nakon datuma presjeka za legalizaciju koji je 21.06.2011.

   • lado says

    hvala na brzom odgovoru, razumijem taj dio međutim problem je što se cijela zgrada onda ne može legalizirati zbog te rekonstrukcije, jer zgrada je na snimci. što da radimo da rušimo to krovište pa svesti sve na stanje od 21.06. pa opet tražiti dozvole za samo taj dio??
    sve je komplicirano jer donje etaže ne mogu dobiti uporabnu zbog te izmjene.

    • admin says

     Da, taj nadograđeni tj. rekonstruirani dio trebalo bi ukloniti da se može legalizirati sve ostalo što je izgrađeno prije 21.06.2011. Na isto upućuje članak 15. stavak 4. Zakona o postupanju NN 90/11: (4) Rješenje o izvedenom stanju nezakonito izgrađene zgrade iz članka 4. stavka 3. ovoga Zakona može se izdati ako podnositelj zahtjeva dokaže da je uklonio etažu(e), koje ne mogu biti predmetom postupka ozakonjenja.

 8. Ana says

  Poštovani,
  kupujem kučicu (kažem kučicu jer ima samo 35 kvadrata) uz koju postoje temelji za nadogradnju. Ona je u procesu legalizacije međutim ja bih odmah nakon kupnje nadograđivala jer mi je premalo za obitelj tih 35m2. Zanima me, ukoliko se ti temelji budu vodili kao terasa, hoće li biti komplicirano dobiti dozvolu za dogradnju i koliko će to trajati?
  Hvala

  • admin says

   Za svaku nadogradnju potrebno je povjeriti koje su vam mogućnosti unutar prostornog plana, a trajanje dobijanja dozvole ovisi o Općini i referentu koji vodi vaš slučaj, a može trajati od dva mjeseca do nažalost i dvije godine. Nadamo se promjenama na bolje i u ovome smjeru.
   lijepi pozdrav

 9. blaza says

  poštovani,
  molila bih za pomoć. nisam sigurna da li je ovaj slučaj nadogradnja…
  radi se o podrumskom prostoru. naime, po planu arhitekte je ispod zgrade trebalo biti izgrađeno samo pola kvadrature kao podrumski prostor a drugo zatvoreno/zemlja/nista. dakle ako jedna etaza ima 160m2, podrum je legalno 80m2 ali smo mi svejedno izgradili citav podrum kad smo gradili zgradu 2005. i tu polovicu smo zatvorili kad je bio nadzor. nakon sto smo dobili uporabnu dozvolu, otvorili smo prostor. nije podrum u klasicnom smislu jer je prva etaza visoko prizemlje pa i ovaj “podrum” ima prozore i sada je spojen sa stanom iznad te ima sve priključke za vodu, struju, plin, …
  zgrada se nalazi u podsljemenskoj zoni
  hvala

  • admin says

   Poštovanje,
   Moguće da se radi o suterenu ukoliko je manje od 50% volumena tog dijela građevina ukopano. Ukoliko je je ukopano više od 50% tada je riječ o podrumu. No to nije toliko bitno jer u jednom i drugom slučaju se radi o etaži zgrade koja treba biti u skladu sa tehničkom dokumentacijom i odgovarajućom dozvolom za građenje. Taj dio je dakle zbog odstupanja od dozvole nezakonit. Uporabna dozvola vašeg objekta odnosi se samo na dio za kojeg u naravi postoji dokumentacija. Isto znači da stan ili zgrada ne bi mogla ići pod hipoteku za kredit jer je mimo paramtera dozvole. Ukratko navedeni kvadrati formalno ne postoje i ukoliko se ne legliziraju uvijek mogu biti sporni kod gospodarenja nekretninom.

 10. marijan says

  Poštovani
  Kupujem kuću koja je u postupku legalizacije, kuću kupujem stambenim kreditom, sve dok kuća nije legalizirana ja ne mogu dobiti kredit, zanima me koliko traje postupak legalizacije ?

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Marijan,
   Trajanje postupka varira od Općine do Općine, te ovisi o broju referenata, broju zahtjeva i općenito opterećenosti odjela. Načelno radi se o trajanju od nekoliko mjeseci.
   lp

 11. Josip says

  Poštovani,
  imam kuću katnicu gabarita 12x10m, građenu nakon 15. veljače 1968. U dozvoli o građenju ( od 6mj 1968) mi pišu dimenzije kuće 9x10m (znači 3m je kraća) i piše da je prizemnica. Navedena dodatna etaža je bila odmah izgrađena dok je proširenje naknadno napraljeno. Mene sada zanima da li je za legalizaciju potreban projekat pošto ima dodatna etaža i izašlo se iz gabarita građevinske? Hvala Vam na odgovoru.

  Lp,
  Josip

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Josip,
   Da, potrebno je napraviti novu dokumentaciju koja će biti usklađena sa izvedenim stanjem i na temelju toga legalizirati izlazak iz gabarita i nadogradnju.
   lp

   • Josip says

    Znači plačam izradu projekta, geodeta i plaćam komunalnu naknadu? Jel projekt mora ići za cijelu kuću ili može samo za etažu? Da li mi možete poslati na mail ponudu legalizacije etaže za dimenzije 12x10m ?

    Hvala Vam.

    Sa štovanjem,
    Josip