Postupak legalizacije objekta u 2013.

Postupak legalizacije objektaIzlaskom sada aktualnog zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama 86/12 , postupak se bitno  pojednostavio u odnosu na prethodne zakone, pa predstavljamo put za legalizaciju u 2013. godini u što kraćim crtama:

 1. U prvom koraku, ovisno o kategoriji objekta (zgrade) koji se legalizira, potrebno je kontaktirati odgovarajući ured: ovlaštenog arhitekta, ovl. geodeta ili inž. građevine (ili ured koji pokriva sve navedene struke).
  Prema ukupnoj brutto površini kategorije su: Iznad 400m², do 400m², do 100m² i pomoćni objekti do 50m².  Svakako je poželjno je da ured ima iskustva u legalizaciji i da je dobro upoznat sa odredbama Zakona jer postupak legalizacije nije puko crtanje postojećeg stanja,a izvjesnim propustima može se nanijeti dugoročna šteta kod naknadnog upisa i gospodarenja.
 2. Nakon analize mogućnosti, prihvaćanja ponude i procedure sljedi: Izlazak na teren i izmjera, te izrada dokumentacije: arhitektonske snimke, geodetske snimke te izjava statičara (za iznad 400m²).
 3. Kada je izrađena tehnička doku­mentacija predaje se zaht­jev za izda­vanje Rješenja o izve­de­nom stanju u Odjel za gra­diteljstvo lokalne ili region­alne samouprave (nadležno upravno tijelo prema defini­ciji zakona). Pri­likom predaje zaht­jeva za izda­vanje Rješenja o izve­de­nom stanju, osim što je potrebno priložiti  tehničku doku­mentaciju, plaća se i upravna pris­to­jba (cca 70kn).
 4. Nadležni referent  nakon što pre­gleda pro­jekte, izvrši očevid i provjeru na terenu te ustanovi da objekt odgo­vara uvje­tima za legal­izaciju u skladu sa pos­to­jećim zakonom, šalje pro­jekte za obračun  Naknade za legalizaciju, a naknadno i za obračun komu­nalnog i vodnog dopri­nosa.
 5. Plaćanje  Naknade za legalizaciju ili minimalno prve rate
 6. Dobijanje Rješenja o izvedenom stanju čiji je sastavni dio tehnička dokumentacija izrađena u postupku legalizacije

Važne napomene:

 • Komunalni i vodni doprinos plaćaju se nakon dobijanja Rješenja o izvedenom stanju. Obročno plaćanje je moguće uz poček od godinu dana.
 • Rok za podnošenje zahtjeva 30.lipnja 2013, odnosno 31.12.2012 za objekte sa Rješenjem za rušenje
 • Legalizacijom objekta se ne rješavaju imovinsko pravni odnosi već samo legalnost objekta (dovodi ga se u status građevinske i uporabne dozvole- za završene objekte)
 • Za legalizaciju nadogradnje radi se nova dokumentacija za cijeli objekt gdje se prikazuje razlika između legalnog dijela i nadograđenog dijela bez dozvole. Doprinosi i naknada prema državi i lokalnoj samoupravi se naknadno plaćaju samo za nadograđeni dio
 • Kod definiranja kategorije objekta računa se osnovni dio i nadogradnja

Korisna informacija:  Kako znati da je objekt legalan

 

 

Comments

 1. ivan.klaric says

  Bok,znadete li koliko bi kostala izrada projekta ca;300m2,obiteljska kuca,prizemlje ,kat,potkrovlje,i ima li ikakve veze to da ja imam Gradevinsku dozvolu izdatu 1988,ali je objekat na njoj manji i malo drugaciji.zahvaljujem ivan.

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Klarić,
   Činjenica da imate građevinsku dozvolu oslobađa vas od davanja prema državi i lokalnoj samoupravi za dio po dozvoli. Komunalni doprinos je u principu najskuplji dio legalizacije, pogotovo u većim sredinama.
   Ovlašteni arhitekt treba crtati cijeli objekt gdje se prikazuje između ostalog razlika stanja po dozvoli i prekoračenja. Cijene arhitektonskih snimki osim o veličini objekta ovise naravno i o složenosti gradnje, vašoj sredini, te o činjenici da li ured za vas radi i ishođenje. Referentne cijene možete naći na našoj stranici. Primjetiti ćete da veći objekti proporcionalno i manje koštaju kada se iznos iskazuje po m2.
   lp

 2. josip says

  Poštovanje
  molim vas dali je moguće temelje legalizirati pod terasu pa kasnije tražiti dozvolu za nadogradnju prostorije na te temelje tj. terasu???? hvala

  • Dizajn etc says

   Poštovanje g. Josip,

   ne temelje nije moguće legalizirati već isključivo zgradu tj nešto što ima volumen (temelji+zidovi+strop ili krov).
   lp

 3. stanko says

  Poštovanje! Imam bespravni objekat na moru.Namjeravam ga legalizirat pa me interesira:napravljeno je prizemlje(114 m2) i podrum(20m2).U planu mi je podići još visoko potkrovlje.dali je sada potrebno raditi projektnu dokumentaciju za cijeli objekat(sa potkrovljem) i dali se plaća komunalni i vodni doprinos samo na izgrađeni dio ili projektni dio.Ako ima više opcija,molim vaš savjet,napominjem da su mi financije ograničene da ne kažem skromne.HVALA!

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Stanko,
   Prvi korak da bi se uopće moglo nastaviti sa gradnjom je legalizirati postojeće stanje. Na to se plaća naknada za legalizaciju, komunalni i vodni doprinos. Nakon toga može se nastaviti sa izradom projektne dokumentacije i ishođenjem dozvole za nastavak gradnje, gdje će te opet platiti doprinose za to povećanje volumena. Ukoliko bi samo stavili krov bez nadozida (dakle da nije visoko potkrovlje) tada bi isto mogli napraviti nakon legalizacije, bez dozvole, u smislu dovršenja postojećeg nedovršenog objekta.
   lp

 4. iva says

  Pozdrav!
  Prvo sve pohvale na Vaš račun, jedni ste od rijetkih ako ne i jedini koji se ovoliko trude pojasniti naoko jednostavan postupak legalizacije.
  Imam nekoliko pitanja:
  1. da li mora biti jedan podnositelj zahtjeva ili se mogu upisati svi vlasnici? Naime, često investitore to zbunjuje i boje se da će onda računi doći samo onom koji je upisan kao podnositelj zahtjeva.
  2. kako legalizirati dvojni objekat, da li se može podjeliti i legalizirati kao ugrađena odnosno poluugrađena zgrada? U Zakonu 86/12 čl. 23 piše da će u sadržaju rješenja u podacima o zgradi pisati i da li je ona slobodnostojeća, poluugrađena ili ugrađena.
  3. da li se moraju odmah legalizirati sve nelegalne zgrade na čestici ili se može ići jednu po jednu?
  To pitam jer postoje slučajevi kad osnovna zgrada nije legalna a na čestici se nalazi i zgrada manja od 50 m2 i “malo” je nelogično da se šupa od npr. 10 m2 mora kategorizirati kao jednostavna zgrada jer osnovna nije legalna. Dakle, da li se može prvo legalizirati osnovna i nakon što postane pravomoćno legalna da se krene u postupak legalizacije pomoćne zgrade?
  Unaprijed veliko hvala!

  • Dizajn etc says

   Poštovanje Iva,

   Hvala na lijepim riječima i slažemo se da je postupak samo naoko jednostavan.
   Teoretski postupak može pokrenuti bilo tko od vlasnika, gdje se obuhvaća cijela zgrada tj. svi dijelovi te zgrade. Svakako je poželjno, a i potrebno po nama da svi vlasnici sudjeluju u postupku, jer bi u protivnom legalizacija bila teško provediva. Kako zbog same izmjere, dolazak u sve prostorije, tako i zbog referenta koji mora imati pristup svim dijelovima prilikom očevida, a na koncu i možda najvažnije kako bi se pravedno raspodijelili troškovi među vlasnicima.
   Dvojni objekat se može podijeliti u dvije zgrade ako je svaka za sebe konstruktivna cjelina, tj. da ima vlastite nezavisne zidove koji su vezani na zidove druge zgrade, pogotovo ako je svaka zgrada na svojoj čestici.
   Može se ići sa legalizacijom jedne ili više zgrada na čestici, tako da se neke i isključe, ako se možda u perspektivi misle rušiti.

   nadopuna siječanj 2013. : Prema posljednjem tumačenju Ministarstva pomoćni objekt se može legalizirati kao pomoćni kada se legalizira i osnovna zgrada.
   lp

 5. Zlatko says

  Poštovani,

  imam slijedeće pitanje u vezi legalizacije:

  Ako je kuća građena nakon 15.02.1968. (u drugoj polovici 1968.) odmah do stare kuće na istoj katastarskoj čestici (jer je obitelj morala negdje stanovati dok se gradila nova kuća) da li se priznaje površina stare kuće kao odbitna stavka prilikom izračuna naknade za legalizaciju, komunalnog i vodnog doprinosa. Dokaz o postojanju stare kuće na istoj čestici postoji.

  Hvala na odgovoru,

  Z. Držanić

  • Dizajn etc says

   Ako je ta stara kuća (prije ’68) sastavni dio tj. na poziciji današnjeg objekta, onda da. Ukoliko se nalazila negdje drugdje na čestici ili van gabarita današnjeg objekta tada će se isto po svemu sudeći tretirati kao druga zgrada koja nema veze sa današnjom.
   lp

 6. ALEKSANDAR KOVACEVIC says

  Postovanje,
  imam izgradjen pomocni objekt u dimenzijama 11×5 u smislu pomocnog stambenog objekta tj. npr ljetnje kuhinje itd.izgradjen je na gradjevinski dozvoljenoj cestici iza kuce koja je izgradjena uz urednu gradjevinsku
  dokumentaciju 1988 god.pitanje je do kada mi je zadnji rok za podnosenje zahtjeva za legalizaciju,dali se ovaj objekt u gore navedenoj namjeni moze legalizirati kao pomocni objekt ,dali taj objekt podleze placanju vodnih i komunalnih pristojbi, te koliko bi kostala cijena po 1m kvadratnom .UNAPRIJED PUNO HVALA1

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Aleksandar,

   Da bi objekt ušao u kategoriju pomoćnog, gdje je legalizacija najjednostavnija, mora ispunjavati tri uvjeta. 1. Da je tlocrtne površine do 50m2, 2. Da je jedne etaže 3. Da je u funkciji osnovnog objekta (zgrade) koja je zakonito izgrađena. Ukoliko ti uvjeti nisu ispunjeni, a objekt je manji od 100m2 brutto tada se legalizira kao jednostavna zgrada.
   Za pomoćne objekte ne plaćaju se doprinosi već samo naknada za legalizaciju od 500kn.
   Rok za podnošenje zahtjeva je do 30.06.2013. , a ukoliko postoji rješenje za rušenje onda do konca ove godine.

   lp

   • andrea says

    postovani,molim odgovor,ako vise objekata ispunjava uvjete iz kategorije pomoci,dali se mogu legalizirati po toj osnovi?npr. osnovni objekt zakonito izgradjen,a 4 pomocna objekta(supa,garaza,spremiste za alat,drvarnica)na jednoj cestici.dodatni stambeni objekt koji bi se legalizirao po drugoj osnovi

    • Dizajn etc says

     Poštovanje Andrea,
     Zakon dozvoljava legalizaciju jednog ili više objekata na čestici, što implicira da ako je više objekata u kategoriji pomoćnih oni se mogu kao takvi legalizirati. Bitno je dakle da su tlocrtno manji od 50m2, jedne etaže i da su svakako u funkciji osnovne zgrade koja je već zakonita.
     lp

 7. Franic Antonija says

  Da li je vec neko dobio gradjevinsku po novom zakonu, ja sam predala u Zadru, za podrucje Vira prosle godine pocetkom decembra, da bi sada u augustu predala ponovo po novom zakonu, arhitekta kao i geodet su odradili svoj dio posla, kuca odgovara svim gradjevinskom normala, nalazi se u gradjevinskoj zoni, novac je pripremljen za placanje racuna, ali se oteze ne znam sa cim, zasto se nebi uradili ti zahtjevi koji su jednostavni i isli bez komplikacije ili se cekaju neki novi zahtjevi da se posao zakrca sa novim i starim zahtjevima, stvarno ne razumijem, da li nam moze neko odgovoriti kad ce to vec jednom stupiti na snagu i konacno krenuti. Pozdrav Antonija

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospođo Antonija,
   Iako smo arhitektonski ured i nemamo uvid u općenito stanje (osim za slučajeve naših klijenata), možemo samo reći da su se tek od nedavno (prije cca 10-ak) dana stekli svi zakonski uvjeti za dobijanje Rješenja o izvedenom stanju po novome Zakonu. Dakle ako su vaši uredi napravili sve kako treba uskoro će te dobiti obračun naknade i drugih davanja (komunalni i vodni doprinos) gdje će te se izjasniti o plaćanju, a brzo nakon toga će doći i Rješenje.
   lp

 8. Marina says

  Poštovani, dali je moguće legalizirati kućicu od 40,32m2 , sa nadstrešnicom od 18,72 m2, kao pomoćnu zgradu glavnom projektu, koji se zasada sastoji samo od temelja(uredna građevinska dozvola) ili mora ići pod jednostavne zgrade? Unaprijed zahvaljujem!

  • Dizajn etc says

   Poštovanje Marina,
   Ako postoje samo temelji navedeno se uopće ne može legalizirati. Za legalizaciju je potrebno da zgrada, dovršena ili nedovršena, ima volumen, tj. da je zatvorena pod stropom ili krovom. Terase se računaju u koeficijentu, a kod pomoćnih objekata bitno je da su zaista pomoćni (garaže i ostave) u funkciji legalne zgrade.
   lp

 9. Marina says

  Niste me shvatili, nelegalna kučica od 40,32 m2 i nadstrešnica su u potpunosti izgrađene, a temelji su po građevinskoj dozvoli, kao glavi objekt u izgradnji!Lp Marina

 10. josip says

  Poštovani . Ako sada krenem u dogradnju bez dozvole na objektu koji ima građevinsku dozvolu i koji je uz to napravljen prije 68 god u građrvinskoj zoni a pritom nebudem zaustavljen od nadležnih institucija dali ću moći legalizirati nadogradnju. Hvala za odgovor

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Joško,

   Nadogradnja jednako kao i gradnja, ako je napravljena nakon 21.06.2011. ili se misli graditi bez dozvole neće se moći legalizirati (po postojećem zakonu). Mora se dakle raditi po projektu i dozvoli, a legalizacija je moguća samo za napravljeno do presjeka 21.06.2011.
   lijepi pozdrav

   • josko says

    Pozdrav.
    Hvala za odgovor i molim još jedno pojašnjenje. Nadogradnju sam napravio prije 5 mjeseci bez dozvole te je sad stanje prizemlje + kat + stambeno potkrovlje na objektu (prizemlje + kat + drveni krov- tlocrtne površine 170 m2) sa dozvolom. Zadovoljava visinsku izgrađenost po prostornom. Što da radim sad. Da skratim radio sam bez dozvole iz razloga što je bila potrebna lokacijska i građevinska dozvola a za nju je bio uvjet vlasništvo na zemlji 1/1 što ja nemam a za uvjete za gradnju koje sam mogao ishodovati bez lokacijske i građevinske nisam iz razloga što prelazim 400 m2. Unaprijed hvala za odgovor.

    • Dizajn etc says

     Poštovanje,

     Bez obzira zbog čega je došlo do gradnje bez dozvole ili mimo dozvole presjek i dalje ostaje 21.06.2011. U slučaju da je nešto građeno prije datuma presjeka , a nešto poslije toga datuma, legalizacija je moguća tako da se ukloni dio kojije građen nakon 21.06. tj. koji se ne vidi na ortofoto snimkama. Po isteku ovoga zakona legalizacija će moguće biti provediva samo za zgrade koje poštuju sve uvjete prostornoga plana i vjerojatno će biti skuplja. Nešto kao što je bilo do pojave ovoga zakona.
     lp

 11. petar says

  Štovani,
  kupili smo 1998g. obiteljsku kuću s ucrtanom i česticom i zgradom za koju imamo rješenje iz 1985g. kojim je odobrena gradnja, a koji opisno sadrži smještaj i dimenzije objekta. Rješenjem je navedeno između ostaloga da objekt mora biti prizemnica s visinom krovnog vijenca na 3m, tlocrtne površine 120-150m2 unutar čega treba smjestiti garažu i ostavu. U trenutku kupnje kuća je bila u propisanim okvirima ali bez krova (pod pločom). Na postojeće vanjske zidove smo nadgradili visoko potkrovlje s krovnim vijencem na gotovo 5m visine. Garažu i ostavu smo napravili kao nove pomoćne objekte od po 20m2. Ostava nažalost nije dovršena, na geo snimku se vide zidovi bez krova.
  1. Zanima me da li bi objekt podlijegao legalizaciji da je bio u okvirima spomenutog rješenja (lokacijskoj dozvoli, pretpostavljam), bez visokog potkrovlja?
  2. Ako bi prizemlje bilo legalno, da li zbog nadogradnje ponovno cijeli glavni objekt podliježe legalizaciji ili samo nadodani volumen potkrovlja?
  3. Može li se temeljem sadašnjeg stanja odmah obavljati legalizacija i na pomoćnim objektima ili mora prvo biti legaliziran cijeli glavni objekt?
  4. Ako može, da li se može legalizirati kao pomoćni objekt nedovršena ostava koja na snimci nema krova, odnosno zidovi su izgrađeni do krova pa je volumenski definirana?
  Puno je pitanja, no nadam se da ćete biti strpljivi i iscrpni u odgovoru kao i do sad. Unaprijed zahvaljujem.

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Petar,
   U osnovnim crtama, po vašim pitanjima:
   1. da je objekt građen po dozvoli bez odstupanja tada ne bi bilo potrebe za legalizacijom. Lokacijska dozvola nije dovoljna već građevinska koja ju slijedi.
   2. Legalizira se potkrovlje koje je “probilo” volumen no u postupku je potrebno crtati cijelu kuću. Obzirom da je odmah u gradnji kuća izvedena nezakonito Ministastvo je definiralo da se naknada za legalizaciju plaća na volumen cijelog objekta, a komunalni i vodni doprinos na prekoračeni volumen.
   3. Na temelju tumačenja Ministarstva graditeljstva pomoćni objekt se kao pomoćni može legalizirati u istom postupku sa glavnim objektom i da se na njega plati samo 500kn. Legalizacija pomoćnog objekta detaljno.
   4. Može se legalizirati zgrada koja ima volumen. Dakle da osim temelja i zidova ima još strop ili krov
   lijepi pozdrav

 12. Srecko says

  Postovani,
  Imamo objekat na moru,za kojeg imamo grdevinsku dozvolu. U ratnom periodu drugi korisnici su vrsili
  dogranje i izmjene,tako kad smo mi usli u posjed zatekli smo novo stanje.Stare nase projektne dokumentacije nema,a nema je niti u Urbanizmu.Zapocete radove nismo da kraja zavrsili(bilo je dvoumljenje rusiti ili nastaviti),nastavili smo ali to ide nama sporo zbog finacija,nase su zelje bile skromnije.
  Objekat je upisan u katastru i sudskom registru.Molimo vas za savjet od kuda da krenemo.Hvala

  • Dizajn etc says

   Poštovanje gospodine Srečko,
   Obzirom da je došlo do promjena u odnosu na stanje po dozvoli to je potrebno legalizirati. U samoj izradi tehničke dokumentacije treba se prikazati i stanje po dozvolu za što je potrebno priložiti i samu dozvolu sa pratećim projektom. Ukoliko je kuća katastarski evidentirana kako je tlocrtno izvedena tada nema potrebe raditi geodetski snimak.
   lp

 13. Tibor says

  Poštovani!
  Znam, da ste po tom pitanju ponudili več nekoliko odgovora ali postavljam konkretno pitanje. U Barbarigi imam apartamn, izgrađen 88′ godine. 2006 godine izgradili smo na istoj čestici dva dodatna objekta, jedan u izmjeri 25 m2 (produžetak terase), a drugi u izmjeri 36 m2 (mali apartmančič izgrađen na derasi sa druge strane osnovnog objekta). Dali moj primjer spada u kategoriju pomočnog?
  Hvala na odgovoru

  • Dizajn etc says

   Objekt od 36m2 obzirom da je apartman ne može se tretirati kao pomoćni, prvenstveno jer je apartman , a zatim jer se čini da nije ni zasebna cjelina već nadogradnja kuće. Za objekt od 25m2 bitno je također da je zasebna cjelina tj. da ima svoje konstruktivne zidove i naravno da je u funkciji osnovne zgrade koja je legalna. Ukratko osim tlocrtne veličine do 50m2 i uvjeta da su jedne etaže, za pomoćne objekte je bitno da su zaista u funkciji kao pomoćni objekti osnovne zgrade, što su najčešće garaže, spremišta i sl.
   lp

 14. Jurcevic says

  Poštovana gospodo .imam urednu gradjevinsku dozvolu na kuću 220m2 gradj.dozvola izdata 2000g.dali trebam legalizaciju ili uporabnu.pozdrav jur.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   ukoliko je zgrada (kuća) izvedena po dozvoli, dakle da nema odstupanja, tada vam legalizacija nije potrebna već možete tražiti Uporabnu dozvolu za zgrade izgrađene prije 2007. U postupku izdavanja dozvole utvrditi će se da je zgrada u pogledu veličine, namjene i smještaja na čestici izvedena kako je predviđeno samom dozvolom. Ukoliko odstupanja ipak postoje, navedeno je potrebno ozakoniti.
   lp

 15. ANA says

  POŠTOVANI, MOLIM VAS ZA INFORMACIJU. Ukoliko se legalizira dograđeni dio na legalno izgrađenoj kući ,a ista se nalazi 75 m od mora, DA LI ĆE SE NAKNADA ZA ZADRŽAVANJE NEZAKONITO IZGRAĐENOG DIJELA OBJEKTA OBRAČUNAVATI SA KOEFICIJENTOM 7- JER JE U ZAŠTIĆENOM OBALNOM POJASU(UNUTAR 1000 M OD MORA) ILI KAO GRAĐEVISKO ZEMLJIŠTE SA KOEFICIJENTOM 1.
  TAKOĐER ME ZANIMA DA LI SE MOŽE LEGALIZIRATI SAMO DOGRADNJA NA KATU KUĆE, AKO VLASNIK U PRIZEMLJU NE ŽELI LEGALIZACIJU KOJA JE POTREBNA I U PRIZEMLJU. SVI SMO SUVLASNICI NA ČESTICI U GRUNTOVNICI. DA LI TADA ARHITEKT MOŽE NAPRAVITI NACRT I KOTE SAMO ZA KAT ILI MORA CIJELU KUĆU KADA ĆE SE VIDJETI DA TREBA LEGALIZACIJA I PRIZEMNOG DIJELA KUĆE. DA LI SE TADA MOPŽE DOGODITI DA VLASNICI KOJI KORISTE KAT PLATE TROŠKOVE ONOG KOJI KORISTI PRIZEMLJE. PUNO VAM HVALA.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   radi se po svemu sudeći o koeficijentu 7 ako područje nije građevinsko dok je koef. 1 ako je građevinsko što bi se moglo zaključiti ako je osnovni dio već imao dozvolu. Kat na bespravnom prizemlju se ne može legalizirati već će vas referent tražiti da kroz postupak prođe cijela zgrada, gdje će svaki suvlasnik platiti troškove za svoj dio.
   lp

 16. neda says

  Poštovani,
  u dvorištu imamo napravljenu pomoćnu zgradu manju od 50m2. Služi kao ostava i mala radionica. Zidana je i visine cca 2,30 m. Na koji način mogu legalizirati tu građevinu i plaća li se naknada i za takve građevine. Napominjem da je ucrtana u katastru, ali je građena bez dozvole. Mislili smo je rušiti budući da nije legalno napravljena, ali vidim da se nešto mijenjalo vezano na pomoćne zgrade i ne bismo je rušili ako ne moramo, pa zato pitam.
  Najljepše zahvaljujem na odgovoru.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gđo Neda,

   ukoliko ste podnijeli zahtjev do 30.6.2013, tada isti objekt možete legalizirati bez obzira poštuje li uvjete prostornog plana ili ne uz plaćanje naknade 500kn i bez drugih troškova.
   Ukoliko je zgrada izvedena u skladu sa prostornim planom (udaljenost od međe, izgrađenost čestice koja nije prekoračena itd.) tada je ta pomoćna zgrada dopuštena i bez dozvole prema posljednjem pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima.

 17. Beata says

  Poštovani,
  molim Vas informaciju kako se izračunava naknada za legalizaciju objekta koji je izgrađen legalno, ima građevnu dozvolu, ali se u gradnji odstupilo na način da se izgradilo MANJI objekt. Dakle, nešto uži i nešto niži nego predviđen dozvolom (razlozi su bili financijski). Dakle, ništa na legalni objekt nije dodano, kvadratura nije povećana povrh one koja je odobrena dozvolom, nego je kvadratura i volumen manji od onog za koji je ishođena dozvola.

  Unaprijed zahvaljujem.

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Beata,

   ukoliko se odmah u startu odstupilo od dozvole, pa čak i ako je izveden manji objekt od predviđenog, naknada za legaliaciju se računa za volumen cijelog izvedenog objekta.

   lijepi pozdrav

 18. Monika says

  Poštovani, je li referent DUŽAN izaći na teren prije donošenja rješenja za zadržavanje zgrade? Ako je, po kojem zakonu? Hvala

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   referent je dužan provjeriti da li je dokumentacija u skladu sa zakonom o postupanju NN 86/12 i poklapa li se izvedeno stanje sa dokumentacijom i zračnim snimkama na datum presjeka za legalizaciju.

   lijepi pozdrav

 19. Anamarija Lazarušić Sesar says

  Poštovani,
  Kuća ima odgovarajuću građevinsku dozvolu(izdanu 1985),za koju nismo imali projekt pa smo predali zamolbu za legalizaciju prije god dana.Nakon god dana su nas pozvali da smo došli na red za legalizaciju ali pregledom građ dozvole i projekta(kojeg smo pronašli u međuvremenu)utvrđeno je da kuća uz minimalne izmjene odgovara projektu,a nelegalne su dvije pomoćne prostorije(uz kuću) od 46 kvadrata koje smo odlučili legalizirati kao pomoćne prostorije.
  Zanima me da li mi županija treba izdati kakav dokument o legalnosti kuće(uz građ dozvolu) ili je građ dozvola dovoljna kao dokaz za legalnost.
  lijepi pozdrav i hvala

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   za objekte izgrađene do 1991. ključno je da imaju građevinsku dozvolu i da su izgrađeni u skladu sa dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene. To je njihov dokaz legalnosti.

   lijepi pozdrav

 20. Deni says

  Poštovani, dali se je nešto promjenilo unazad godinu dana, a vezano za nedovršenu zgradu (30m2) koja ima zidove prozore vrata ali ne i strop/krov, grede, konstrukciju i sl. Odnosno dali bi se mogla u kojem slučaju takva legalizirati.

  • Dizajn et cetera says

   Ne, ipak nije. Legaliziraju se zgrade, tako da moraju biti i dalje zatvorena ili djelomično zatvorena cjelina.

   lijepi pozdrav

 21. Ivana Zelić says

  Poštovani,

  molim odgovor na pitanje vezano za kuću izgrađenu na moru, za koju je u roku predan zahtjev za legalizaciju. Naime kuća je izgrađena 1986 godine, ali nije građena u građevnom dijelu prostornog plana. Naime dio na kojem se nalazi kuća okarakteriziran je kao šuma (nije od posebnog značaja). Objekt je sačinjen od tri apartmana te je kao takav registriran za usluge smještaja u turizmu.( iznajmljivač – fizička osoba). U međuvremenu je kupljena parcela koja graniči sa postojećom parcelom na kojoj se nalazi postojeći glavni objekt. Da li je dozvoljeno sada na novoj parceli graditi bazen veličine 42m2 koji bi služio u svrhu proširenja turističke ponude, te da li je dozvoljeno graditi pomoćni objekt na novoj parceli s obzirom da bi i on bio u funkciji glavne zgrade. Kome se potrebno obratiti za izdavanje bilo kakvih dozvola ukoliko su potrebne i što nam je činiti kako bismo to mogli realizirati?

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Ivana,

   za bazen kao i za pomoćnu zgradu vrijedi pravilo da se mogu graditi bez građevinske dozvole, a u skladu sa glavnim projketom no isključivo na građevinskoj čestici postojeće zgrade i za potrebe te zgrade.

   Ukoliko bi došlo do realizacije navedene gradnje, u postupku je po nama ključan arhitekt koji će procijeniti mogućnost gradnje i napraviti glavni projekt. Od dozvola izdaje se samo Uporabna za pomoćni objekt, obzirom da će se isti naknadno upisivati i u katastar.

   lijepi pozdrav

 22. vinko says

  Ljep pozdrav!

  Ja sam predao zahtjev i sve što je potrebno za legalizaciju i napravio požurnicu ima nekoliko dana,sad me zanima ja bi nešto nadograđiva a to što bi nadogradija nebi legalizira pa me zanima kad bi to moga napravit a da ne zeznem ovo što sam dosad predao? Hvala na odgovoru!

 23. Josip says

  Poštovani,
  Vlasnik sam nedovršene kuće na otoku Silbi koja je nedavno legalizirana . Po mojim saznanjima, dovršetak kuće, odnosno bilo kakva daljnja gradnja nije moguća jer ćestica ( 320 m2 ) ne zadovoljava važeći gradjevinski minimum za otok Silbu od 600 m2 !
  Moj susjed je u identičnoj situaciji ( kad su naši stari kupovali zemljište, tadašnji propisani minimum je bio 300 m2 )
  Naši objekti su svaki za sebe konstruktivna cjelina a svaki objekt je na svojoj čestici , udaljen jedan od drugoga 3 m .
  Molim Vas da nam pomognete savjetom , dali se može ova situacija riješiti projektom ” dvojne kuće ” i što bi ( u smislu projektiranja ) trebalo napraviti kako bi se išlo sa zajedničkim zahtjevom za dozvolu za dovršenje postojećih nedovršenih objekata .
  Zahvaljujem i lijepo Vas pozdravljam

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   svakako bi te detalje trebalo provjeriti kroz uvjete i mogućnosti predviđene odredbama prostornog plana. U Prostornim planovima postoje fiksni parametri, ali postoje i iznimke.

   lijepi pozdrav

 24. Robo says

  Poštovani,
  Prvo sve pohvale za trud…
  Imam kuću sa nadograđenim haustorom za koju imam dozvolu za gradnju.
  Haustor ima dozvoljenu nadogradnju 6,60m X 3,20m; ali je pri gradnji produžen na 8,00m.
  Haustor je spojen s kućom i u jednoj cjelini pod istim krovom.
  Moje pitanje je da li sada vodni i komunalni kao i naknadu plaćam za cijelu nadogradnju ili samo na odstupanje od 1,40 X 3,20m?
  Da li to obuhvaća i krov iznad haustora? (bedasto, ali ne košta pitati)
  Unaprijed zahvaljujem,

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje,

   komunalni i vodni doprinos se u svim slučajevima i situacijama plaćaju samo za nadogradnju tj. volumen koji odstupa od dozvole.
   Jedino je razlika kod naknade gdje je princip takav da se naknada plaća za cijelu zgradu ako se odmah odstupilo od dozvole, a za razliku se naknada plaća samo u slučaju nadogradnji na zgradu koja je izvedena po dozvoli.

   lijepi pozdrav i isprika na malo dužem čekanju odgovora

 25. Anita says

  Poštovani,

  2011. godine kupili smo kuću koja je imala građevinsku dozvolu. Kuća je građena 1987. godine i prema tome nije bila potrebna uporabna dozvola tako da to kod kupnje nismo ni provjeravali. Smatrali smo da je kuća legalna i da nije bilo potrebno predavati zahtjev za legalizaciju.
  Međutim, u nedavnom razgovoru sa geodetom, rekao nam je da je unatoč postojećoj građevinskoj dozvoli moguće da kuća nije sasvim legalna ako nije izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom u smislu da je moguće odstupanje u gabaritima veće od dopuštenog.
  Zanima nas što trebamo napraviti ako se mjerenjem utvrdi da postoje odstupanja u gabaritima veća od dopuštenih?

  Lijepi pozdrav,

  • Dizajn et cetera says

   Dobar dan,

   Svakako bi bilo mudro svesti kuću u zakonske okvire tj. legalizirati ako je moguće po novom Zakonu. Idealno bi bilo da je zahtjev podnesen po prethodnom fleksibilnom zakonu.

   lp

 26. Zoran says

  Poštovani, kupio sam stan sa garsonjerom u potkrovlju u 4 mjesecu 2013 godine. Papiri za stan su uredni. Garsonjera je nelegalna, te kasnije saznajem da je izdano rješenje za njeno uklanjanje. Podnosim zahtjev za legalizaciju u 5 mjesecu 2013 godine, kroz mjesec dana dobivam Zahtjev za nadopunom dokumentacije (arhitektonski snimak …), što im kroz mjesec dana i dostavljam te tek sad mi izlazi komisija iz Upravnog odjel za prostorno uređenje i gradnju te mi kažu kako je rok za podnošenje zahtjeva bio 31.12.2012. i da će mi poslati rješenje o odbacivanju.
  Da li su u pravu?
  S obzirom da nisam bio vlasnik nekretnine do 31.12.2012 tj. do tog datuma nisam ni gledao spomenutu nekretninu, prema tome nisam ni mogao podnijeti zahtjev do spomenutog datuma.
  Zašto mi nisu odmah poslali rješenje o odbacivanju nego me tražili nadopunu dokumentaciji te mi na taj način stvorili poprilične troškove.
  Hvala na odgovoru!
  Lp!

  • Dizajn et cetera says

   Dobar dan gospodine Zoran,

   obzirom da je postojalo rješenje za uklanjanje, zahtjev je trebalo podnijeti do konca 2012. i zbog toga je predmet odbačen. Malo je čudno što se prethodno tražila nadopuna zahtjeva ako je bilo odmah jasno da se rekonstrukcija ne može ozakoniti.
   lp

 27. Ivo says

  Poštovani,
  molim Vas da mi objasnite što se smatra dovršenim, a što nedovršenim objektom u kontekstu legalizacije? Konkretno, da li se kuća s izgrađenim zidovima i krovom, te postavljenim prozorima i vratima, bez fasade te nesređenog interijera (samo dijelom sadrži pregradne zidove) može smatrati dovršenim objektom? Gdje je granica?

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospodine Ivo,

   zakon otprilike definira dovršenu i nedovršenu zgradu, no sve bi trebalo gledati iz konteksta da li se taj dio može koristiti ili ne za svrhu za koju je namjenjen. Dakle ako se radi o stambenoj cjelini, da li se taj dio može koristiti tj. može li se živjeti u njemu. Dovršena zgrada ili dio zgrade dobija tim nazivom status uporabne dozvole što znači da se može početi koristiti. Nezavršena zgrada se pak izjednačava sa građevinskom dozvolom bez Uporabne. Nešto više na Završena i nezavršena zgrada

   lijepi pozdrav

   lijepi pozdrav

 28. Frenki says

  Poštovani!

  Vlasnik sam darovanog stana etaže 55 čhv. Kuća je izgrađena 1949. Uz kuću ima dvorište uz koje je pliča podruma. Sve je uredno ucrtano i vidi se na Geoportalu.Što mi treba ako bi na postojećoj ploči napravio garsonjeru od sadašnjih 16 do mogućih 20m²? Što bi mi trebalo za podignuti visinu prostora na tavanu za cca 50 cm? Također me zanima s obzirom da se u kući iznad špajze nalazi ploča, može li se taj prostor nekih 17 m² zatvoriti i uklopiti u potkrovlje? Dakle sve ostaje u gabaritima jedino bi se iznad ploce špajze produžio krov. Hvala.

  • Dizajn et cetera says

   POštovanje,

   za sve navedeno potrebna je građevinska dozvola, a uvjet da se dobije je da je postojeće izvedeno stanje već zakonito.

   lp

 29. Frenki says

  Na legaliziranoj ploči podruma napravio bih garsonjeru do 20m². Ploča je nepravilnog oblika i sada ima oko 16 m². Koliko bi me koštala sva potrebna dokumentacija za mobilnu kućicu za stanovanje. Hvala

 30. ivana says

  poštovani,

  želim kupiti kuću koja nema građevinsku dozvolu i legalizacija je u tijeku (napravljen je projekat), svi potrebni dokumenti sa požurnicom su u Zagrebu… unatoč poslanoj požurnici čekamo već 10ak mjeseci. problem je u tome što se javlja još zainteresiranih i riskiramo da ostanemo bez kuće a osim toga cijena će nakon legalizacije biti veća za par tisuća eura. dali nam savjetujete da ju kupimo takvu kakva jest i sami nastavimo s legalizacijom ili??? i barem otprilike da nam napišete neki iznos koliko bi nas to koštalo. unaprijed Vam se zahvaljujem i nadam se da ćete mi pomoći
  lp Ivana

  • Dizajn et cetera says

   Poštovanje gospođo Ivana,

   na žalost obzirom da mi nismo radili dokumentaciju za navedenu kuću ne možemo vam dati konkretan odgovor i preporuku. U suprotnom bi imali uvid u okolnosti i vjerojatan ishod.

   lijepi pozdrav